Bruine bonen met spek

Bruine bonen in de week en een recept voor linzensoep.
Hardinxveld, 7 mei 1912  

Beste Anne Marie,

Een diner? Dat klinkt erg deftig. Ik heb nog nooit gedineerd! 's Morgens eet ik havermout, tussen de middag komt Arie meestal naar huis om warm te eten en 's avonds eten we boterhammen. Met zure zult, bloedworst, kaas of alleen boter. Soms met een beetje suiker of stroop. 's Avonds warm eten, dat doen alleen de rijke mensen met personeel.

Emaille borden
Ik werd helemaal giechelig van jouw uitnodiging. In gedachten zag ik mezelf al zitten als een burgemeestersvrouw, met duur servies op tafel en een fonkelend wijnglas. Maar Arie en ik eten doordeweeks van emaille borden. Onze gerechten zijn heel eenvoudig. Bruine bonen met spek en uien, linzensoep, aardappelen met een restje jus van zondag, af en toe een stukje vlees, boerenkool… dat soort voedsel. Momenteel hebben we in de moestuin al sla, in een bak gekweekt, onder een oud vensterglas. Lijkt dat je lekker?  En rabarber hebben we ook in de tuin. Voor de zondag maak ik soms een pudding, of rijstebrij met krenten. Rijstebrij laat ik garen in mijn hooikist terwijl ik op mijn twee petroleumstelletjes het andere eten kook.

O, nu heb ik je uitnodiging nog helemaal niet beantwoord. Natuurlijk lijkt het me heel aangenaam om eens samen te eten en rustig te praten. Ik weet bijvoorbeeld nog altijd niet hoe ik over vrouwenkiesrecht moet denken. Het komt wel mooi uit dat Arie deze week bij aannemer Karel Stout werkt en niet in de hoepmakerij. Dan komt hij tussen de middag niet thuis eten en is hij 's avonds later thuis. Voor hem warm ik het eten wel op.

Zullen we bruine bonen met spek en uien eten en voor toe hangop maken? Laat het me op tijd weten, dan kan ik de bonen in de week zetten. Ik zal je binnenkort een recept voor linzensoep sturen, die is zo lekker.

Je liefhebbende,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...