Onthulling in geboorteakte

Ottoland, 9 april 2012

Ha Plonia,

Ik heb weer iets ontdekt: toen jouw oma Maatje Veldhuizen was bevallen van haar eerste kind (jouw vader Gerrit Weppelman), heeft haar váder het kind aangegeven bij de burgerlijke stand. Waarom deed de vader van haar kind dat niet? Laten we aannemen dat Izaak Weppelman, die Gerrit twee jaar later bij zijn huwelijk met Maatje erkende, de biologische vader was. Waarom gaf hij zijn kind dan niet zelf aan bij de burgerlijke stand?

In de geboorteakte uit het jaar 1844 staat de naam van Maatjes vader, Melis Veldhuizen. Jouw vader Gerrit werd ingeschreven onder de achternaam van zijn moeder Maatje. Pas toen Maatje trouwde kreeg Gerrit de achternaam Weppelman, wat nu ook jouw meisjesnaam is. (Grappig detail: Gerrits tweede voornaam Cornelis heeft de ambtenaar in de kantlijn toegevoegd. Die was hij blijkbaar vergeten.)

De geboorteakte van Gerrit Cornelis Veldhuizen (later Weppelman), de vader van Plonia.

In de akte wordt het beroep van Melis Veldhuizen vermeld: logementhouder in Woudenberg. Maatje was 26 toen ze Gerrit kreeg. Ik kreeg de akte toegemaild door Richard Keijzer, die sinds 2001 de archieven platloopt om zijn familie in kaart te brengen. Hij kwam jouw blog tegen op internet en was zo vriendelijk ons de akte te sturen.

De vraag van het late huwelijk blijft me ook bezighouden. Gebeurde er iets in het jaar van Gerrits geboorte wat zou kunnen verklaren dat zijn ouders het huwelijk uitstelden?
Er waren negen Tweede-Kamerleden die onder leiding van Thorbecke een voorstel indienden om de grondwet te veranderen. Ze wilden de macht van de koning beperken en het bestuur aan de ministers en het parlement overlaten. Nou ja, dat kan Izaak en Maatje er niet van hebben weerhouden te trouwen. Maar misschien moeten we al zoeken in het jaar 1843, toen duidelijk werd dat Maatje zwanger was. In dat jaar publiceerde Charles Dickens zijn boek 'A Christmas Carrol'. Leuk, maar daar hebben we niets aan. De Britten annexeerden de boerenrepubliek Natalia in Zuid-Afrika. Daar komen we ook niet verder mee. De telegraaf werd uitgevonden. Ik geef het voorlopig even op.
Misschien moeten we het ook helemaal niet zoeken in grote gebeurtenissen, maar speelde er iets in de families van Maatje en Izaak?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...