Olielamp en naaimachien

Jouw achterkleindochter Marlise heeft een oude
naaimachine uit jouw tijd. Jouw kleding gaat ze
daarop niet maken; hij werkt niet meer.
Ottoland, 13 april 2012

Hoi Plonia,

Oh, dat olielampje waarover je woensdag schreef! Dat staat bij mijn moeder in de kast. Ik wist dat het van jou is geweest. Nu ik jou heb leren kennen en weet op welke manier het bij jouw leven hoort, lijkt het alsof dat lampje een persoonlijkheid is geworden. Met een eigen verhaal en verleden. Zul je er zuinig op zijn? Het moet nog minstens honderd jaar mee!

Vanmorgen heb ik vrij genomen om bij te praten met een andere achterkleindochter van jou: Marlise Bijkerk. Ze gaat me helpen om jouw zondagse kleding te laten terugkeren naar de Alblasserwaard. En dat gaat lukken, want ze kan erg goed naaien. Eigenlijk hebben we het allebei te druk voor dit project, maar er verschijnen lachrimpels bij onze ogen en er komt een grijns op ons gezicht als we erover praten, dus we zetten door.

Binnenkort gaan we praten met mensen die verstand hebben van kleding uit jouw tijd. We hebben ook hulp van Marijke Bongers, een kunstenares uit jouw dorp. In haar nog jongere jaren had ze een atelier waar ze bruidsjurken maakte. Zij heeft ook de nodige kennis van mode uit vroeger tijd. Hoe vind je dat nou, dat twee van je achterkleindochters en een bijzondere kunstenares jouw zondagse kleding terugbrengen naar Hardinxveld?

In je laatste bericht vroeg je of ik een breipatroon voor een borstrok wil. Zeg Plonia, je denkt toch niet dat ik in 1912 ben blijven steken? Dat is niet beledigend bedoeld, want jouw kleding is mooier dan de mijne. Maar ja, ik moet met mijn tijd mee hè.
Oh ja, komende week kan ik bellen met de persoon die het archief van de kerk in Woudenberg beheert. Ik ben heel benieuwd of er iets over jouw vader in het doopregister staat.

Hartelijke groet,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...