Een onecht kind

Ottoland, 25 april 2012

Dag Plonia,

Hartelijk dank voor de beschrijving van je kleding. Daar hebben we veel aan bij het namaken van jouw (onder)rokken en blouse!
Toen ik jouw laatste bericht las, drong opnieuw tot me door hoe enorm jouw leven verschilt van het mijne. Het aankleden moet voor jou een stuk tijdrovender zijn. En de manier waarop jij je beweegt zal automatisch gracieus zijn, met rokken die om je benen zwieren en zo mooi vanuit je taille opbollen. Je moet ze optillen als je een trap oploopt, of je pas versnelt. Het is alsof jij continu in een romantisch kostuumdrama speelt.
Maar... zo'n kostuumdrama heb jij denk ik nog nooit gezien.
Museum De Koperen Knop, gevestigd in een oude boerderij in jouw dorp Hardinxveld, heeft momenteel een tentoonstelling van rokken uit jouw tijd. Heel bijzonder!

Stempel
Ik wil je nog iets bijzonders laten zien: de registratie van je vaders doop in het register van de hervormde kerk in Woudenberg. Een heel aardige mevrouw De Ridder stuurde me een kopie. Onder de doopdatum 25 februari 1844 staat jouw vader: 'Gerrit Cornelis Veldhuizen, geb. 5 Feb. k. van Maatje Veldhuizen'. En dan komt het: in duidelijke pennestreken heeft de man die het doopregister bijhield erachter gezet: onecht. Als een stempel op Gerrits voorhoofd.

Wat me ook raakte: bij de andere kinderen staan er twee namen onder die van het gedoopte kind. Maar Maatjes naam staat er eenzaam en alleen.

Hartelijke groet,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...