Kostuumdrama


Ottoland, 31 maart 2012

Ha Plonia,

Na lezing van jouw brief voelde ik me een beetje schuldig. Voor mij is Gerrit Weppelman een verre voorvader, voor jou gaat het om jouw vader en grootouders. Bovendien: tegen een buitenechtelijk kind wordt in het Alblasserwaardse Hardinxveld van jouw tijd anders aangekeken dan in mijn wereld. Op internet (ik ga niet uitleggen wat dat is) werd al gereageerd op jouw brief. Iemand schreef:


Rond 1845 kwam het best vaak voor dat kinderen voorechtelijk ter wereld kwamen. Bijvoorbeeld omdat de vader in het leger zat en geen toestemming kreeg om te trouwen. Of om "te kijken of het wel ging".

Hoe tolerant mensen er in de negentiende eeuw tegenover stonden, blijft wel de vraag. Uit achttiende eeuwse archieven blijkt in ieder geval dat de overheid boetes uitdeelde aan mensen die voor het huwelijk 'vleeselijke conversatie' hadden. En in de kerk moesten de 'schuldigen' tot ver in de twintigste eeuw hun zondige daad beleiden.
Wat in mijn ogen het belangrijkst is: dat Maatje en Izaak het goed hadden samen. Er valt natuurlijk meer over te zeggen, ook vanuit godsdienstig perspectief. Dat komt later misschien nog eens, bij een goed glas wijn.
Overigens hoop ik een doopregister te vinden waaruit mogelijk blijkt of Izaak Weppelman de vader is van jouw vader. Mijn speurtocht is nog niet ten einde...
Bij deze brief vind je overigens een kopie uit het geboorteregister van Woudenberg, met de naam en geboortedatum van jouw vader. Het jaartal stond erboven: 1844.

Nu iets om jou vrolijk te maken: het lijkt erop dat ik iemand heb gevonden die jouw kleding wil namaken! Na jouw dramatische brief vond ik het tijd worden voor de kostuums, om het kostuumdrama compleet te maken.
Over een paar maanden kan ik bij een van mijn brieven wellicht een foto voegen waarop ik eenzelfde blouse en rok aanheb als jij op deze foto: 
Dan kan ik uitproberen hoe het is om het huishouden te doen met zo'n lange rok aan. Het lijkt me behoorlijk lastig. En het corset ga ik achterwege laten!

2 opmerkingen:

  1. Izaak en Maatje zullen het inderdaad hopelijk goed gehad hebben, te meer daar Izaak op 14 janbuari 1824 geboren werd als 'natuurlijke doch buitenechtelijke zoon' van Anna Weppelman. Hij wist dus hoe het was om zonder vader op te groeien en zal dat zijn eigen kinderen beslist hebben willen besparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Anne Marie, wat een bijzonder verzoek om aan de kleding van je kostuumdrama mee te werken! Zoals ik je vertelde heb ik voor mijn kunstproject wortels al wat gelezen over mijn eigen oma en vrouwen 100 jaar geleden. Er is toen veel blijven liggen, heel erg leuk om er op deze manier weer mee door te gaan! Ook omdat ik in dezelfde straat woon als het geboortehuis en woonhuis van Plonia. Omdat er op dit moment een Rokfestival in ons dorp plaats vind lijkt het me een geweldig idee om eens verder te vragen bij museum de Koperen Knop. Daar weten ze veel over de kleding uit de Alblasserwaard. Ik heb vandaag je maten genomen. Weet Plonia ook hoe lang jij bent? Vast veel langer dan zij was. Ik verheug me op de samenwerking!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...