Een eigen bedrijf

Hardinxveld, 5 maart 1912

Hoepels in een hoepmakerij. Met de hoepels worden
de duigen een ton bijeen gehouden.
Arie blijft maar praten over een eigen bedrijf. Hij wil een eigen hoepmakerij beginnen. Ik word daar zenuwachtig van. Hij moet een opslagloods hebben, voor de voorraad wilgentenen en de hoepels. En natuurlijk alle gereedschap, zoals een buigmachine en kloofhamers. Om te kunnen investeren wil hij me zo weinig mogelijk huishoudgeld geven.

Vanmiddag, toen we aan de boterham met zure zult zaten, begon hij er weer over.
'Wie eigen baas is verdient meer', zeg hij. 'Als er straks kinderen komen, moeten we al die mondjes kunnen voeden.'
Ik vond het een mooi moment om over weckpotten te beginnen.
'Stel je voor: een paar planken in onze kelder met potten vol groenten achter glas. In weckpotten kun je ook bloemkool bewaren.'
Dat zei ik expres; Arie is gek op bloemkool. Toen ik zijn ogen zag oplichten zei ik snel: 'En stoofperen'. Daar houdt hij ook erg van. Ik vergat gewoon te eten, zo vrolijk werd ik van mijn eigen verhaal. 'Rode bietjes kun je ook wecken. En kersen, pruimen, aardbeien...'
Arie legde zijn mes neer. 'Wat kost zo'n weckpot?' Ik zweeg even voordat ik zei: 'Ze zijn natuurlijk niet goedkoop.'
We zaten een tijdje stil te kauwen. Toen zei ik: 'Als jij wilt investeren in een eigen bedrijf, zou ik graag willen investeren in mijn huishouding.'
Hij begon te lachen. Ik zou een goede onderhandelaar zijn, zegt 'ie. Maar hij gaat erover nadenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...