Ottoland, 26 maart 2012
Beste Plonia,
Beste Plonia,
Een paar dagen lang heb ik geaarzeld voordat ik besloot je
te schrijven over een ontdekking die ik deed. Je moet er rustig voor gaan
zitten. Wat ik nu onthul, zou in mijn tijd niet veel indruk maken, maar ik weet
dat het in 1912 gevoelig ligt.
In oude archieven vond ik de huwelijksakte van jouw opa en oma, Izaak Weppelman en Maatje Veldhuizen. Izaak en Maatje trouwden op 23 mei 1846, in Woudenberg. Een kopie (een soort foto van een document) heb ik bijgevoegd. In de huwelijksakte staat:
In oude archieven vond ik de huwelijksakte van jouw opa en oma, Izaak Weppelman en Maatje Veldhuizen. Izaak en Maatje trouwden op 23 mei 1846, in Woudenberg. Een kopie (een soort foto van een document) heb ik bijgevoegd. In de huwelijksakte staat:
Dit betekent dat jouw vader al was geboren voordat jouw opa en oma trouwden. Gerrit Cornelis Veldhuizen droeg als achternaam de meisjesnaam van Maatje, jouw oma. Gerrit werd twee jaar voor het huwelijk van Izaak en Maatje geboren. Ik denk niet dat jij dit weet. Mogelijk weet jouw vader dit zelf niet eens. Over zoiets wordt in jouw tijd gezwegen. Stellen die voor het huwelijk 'vleeselijke conversatie' hebben, moeten in de kerk hun zonde belijden. Mogelijk is het in 1912 ook nog zo dat zij een boete moeten betalen aan de overheid. Misschien is het een troost voor je om te weten dat dit in mijn tijd niet meer zo is.
Allerlei vragen
Net als bij jou nu het geval moet zijn, kwamen bij mij na lezing van de akte allerlei vragen op. Is Izaak wel de vader van Gerrit? En is hij dus wel jouw echte grootvader? Als hij dat wel is, waarom is hij dan niet éérder met jouw grootmoeder Maatje getrouwd? Hadden ze geen geld, geen woonruimte of geen toestemming van hun ouders? In jouw tijd kunnen ouders een huwelijk van hun kinderen tot hun 27ste jaar tegenhouden. Hoorde Izaak bij een andere kerk dan Maatje en wilden hun ouders daarom niet dat ze trouwden?
Mogelijk geven archieven een antwoord. Maar het kan net zo goed zijn dat Maatje en Izaak de antwoorden meenamen in hun graf.
oké, een jpeg is niet te lezen dus de akte zelf maar even opgezocht. moeder van de bruid is reeds overleden en haar vader is logementhouder. Daarnaast is de bruid 4 jaren ouder dan de bruidegom die bovendien uit een naburige gemeente komt en een behuwd oom van de bruid is een van de getuigen. Dat totaal plaatje ziet er niet best uit. benieuwd of de bijlagen iets loslaten.
BeantwoordenVerwijderenDat is nou jammer, de geboorte akte van Izaak is niet beschikbaar maar mogelijk geeft de akte van uitloting der nationale melitie een aanwijzing. de vader is niet doorgehaald of N.N. maar v.E
BeantwoordenVerwijderen