Vrouwenkiesrecht


Hardinxveld, februari 1912
Vanmorgen las ik in de krant 'De Nieuwe Merwebode' een bericht over vrouwenkiesrecht. Ik was bezig om stukjes papier uit oude kranten te snijden, voor in de plee achter het huis (je moet toch ergens je billen mee afvegen).
Ik las een relaas dat was geschreven door jonkvrouw Anna de Savorin Lohman. Zij vindt vrouwenkiesrecht 'een volkomen onnuttige zaak'. Ze schreef: 

"Gij zult eens zien hoe dom en onnoozel de vrouwen zich dan zullen laten leiden door al de partijleiders, die haar ten eigen bate bij den neus rondleiden, en op hare schouders naar boven klimmen. Het ligt zo in den aard der vrouw, zich te laten influenceeren door anderen, dat de vrouw-kiezer, zonder eenigen twijfel, nog veel meer vatbaar zal zijn voor knoeierijen en omkooperijen, van zich wat laten wijsmaken door schoone beloften, dan de man-kiezer."

Ik heb er even over nagedacht - niet lang, want ik heb meer te doen. Misschien heeft de jonkvrouw gelijk, maar overtuigd heeft ze mij toch nog niet. Want op den markt laat ik mij toch werkelijk niet bij den neus nemen door marktkoopmannen. En veel andere vrouwen toch ook niet. Waarom zouden wij ons dan wel van alles laten wijsmaken door partijleiders?
Maar Anna de Savorin Lohman zal meer tijd hebben om hierover te peinzen dan ik. Nu moet ik eerst den strijk gaan doen. De ijzeren bout heeft lang genoeg staan opwarmen op den kachel.

1 opmerking:

  1. Heb je blog net ontdekt... ga je verhaaltjes heerlijk lezen... wat een prachtig en origineel blog...

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...