Slow food

Kool waarvan ik zuurkool maak, en
appelschijfjes om te drogen.
Hardinxveld, februari 1912

Beste achterkleindochter,

Jouw berichtje heeft me wel verbaasd. Je hebt allerlei machines voor het huishouden en toch vind je dat je er nog te veel tijd aan kwijt bent? Wat doe je dan verder de hele dag? En hoeveel tijd ben je per week met jouw huishouding bezig?
Je leeft in een vreemde tijd: vrouwen die net zoveel te vertellen hebben als mannen, daar kan niks goeds uit voort komen. Er kan toch maar één kapitein zijn op het schip?


Je schreef over 'fast food'. Dat hebben wij natuurlijk ook. Als wij het druk hebben eten we eenvoudiger. Bruine bonen met stroop tijdens de grote schoonmaak bijvoorbeeld. Bedoel je zoiets?


Meestal eten we 'slow food', zoals jij dat noemt. Voordat het eten op tafel staat, is er heel veel gebeurd. Eigenlijk begint het al in het najaar of het vroege voorjaar, met het omspitten van de grond in onze moestuin en het zaaien of poten van onze groenten. Dan volgt het onkruid wieden. Op warme dagen geven we het jonge goed water, dat zal in jouw tijd niet anders zijn. Het oogsten is het leukst, als je met manden vol bonen, tomaten, appels en kolen naar je keuken kunt lopen. Daarna zijn we nog uren bezig met inmaken. In mijn kelder staan een paar Keulse potten met ingemaakte kool en zoute bonen. Voor mijn trouwen ging ik aan het begin van de winter soms even op het krukje in de kelder van mijn ouders zitten, om naar de rij Keulse potten te kijken. Als we op dankdag naar de kerk gaan, moet ik altijd aan mijn moeders kelder denken. Al die kleuren en smaken, gerijpt in de zon, gevangen in een rijtje potten.

Komende oogsttijd hoop ik voor het eerst mijn eigen kelder te vullen. Van mijn moeder heb ik bij mijn trouwen een voorraadje gedroogde appels en een bos uien meegekregen. Ze hangen op zolder. Zelf had ik afgelopen najaar een pot met zuurkool en een met bonen gemaakt, om mee te nemen naar mijn eigen huishouding. Er zijn tegenwoordig trouwens steeds meer mensen die hun oogst in weckpotten doen. Ik wil ook gaan sparen voor een weckketel en zulke potten.


Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...