Ouderwetse kruidenier in nieuw jasje

Voedingswaren zonder verpakking. Zó 1914.
Ottoland, 18 oktober 2014

Ha Plonia,

Smaakten de patatten lekker? Je hebt er geen idee van hoe populair die lekkernij van jouw Belgische gast inmiddels in ons land is.

Kruideniers

Gisteren was ik in Amsterdam. Ik bekeek er een theaterstuk dat alles te maken heeft met oorlog, maar daarover ga ik het nu niet hebben, want jij hebt al genoeg aan jouw eigen oorlog. Er is een andere reden waarom ik je erover vertel. Toen ik, samen met een vriendin, haar zoon en diens vriendin door de Jordaan slenterde, zag ik een winkel die me aan jouw kruideniers deed denken.

Zonder verpakking

Helaas ben ik de naam van die winkel vergeten, maar deze kruidenier uit 2014 doet iets bijzonders: hij verkoopt etenswaren zonder verpakking! Je moet er vast om lachen, maar voor ons is dat vernieuwend. Zo sparen we verpakkingsmateriaal uit, en dat is goed voor de aardbol. Klanten kunnen een schep pakken en dan een eigen bakje of zakje vol scheppen. Je kunt er ook zakjes krijgen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling, lijkt mij.

Gedroogde appelringen

Om het gevoel van déja vu compleet te maken, verkochten ze er ook nog gedroogde appelringen. Ik zag ze in gedachten meteen bij jou boven de kachel hangen. Misschien ben jij wel een trendsetter. Om te beginnen introduceer jij patatten, en jouw appelringen maken ze bij ons dus ook weer...


Gedroogde appelringen, met kaneel. Om in een zelf meegebrachte verpakking te scheppen.

Hartelijke groet van je achterkleindochter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...