Levenskunst in bange tijden

Ottoland, 3 oktober 2014
Onze voorraad kachelhout.


Ha Plonia,

Wat bijzonder om weer een bericht van je te ontvangen! De aanleiding is minder leuk. Oorlogen en geruchten van oorlogen; zal dat ooit veranderen? Ook bij ons staan de kranten vol met onheilspellende artikelen. Een groep fanatieke moslims oefent terreur uit in Syrië en Irak. Ook op andere plekken in de wereld houden doorgedraaide volgelingen van Mohammed flink huis. In Nigeria dringen ze kerken binnen met maar één doel: christenen doden.

Energievoorraad

Dan is er nog strijd in Oekraïne. Russische soldaten en Oekraïners die zich bij Rusland willen aansluiten vechten met het leger van Oekraïne. Europa heeft besloten tot een boycot, met als gevolg dat er minder gas uit Rusland deze kant op komt. Gelukkig hebben wij een flinke stapel hout in de achtertuin; onze eigen energievoorraad. Sinds januari hebben we een houtkachel, dat wist je nog niet.

Werkloze jongeren

Met onze economie gaat het nog steeds niet geweldig. Leeftijdgenoten van mijn oudste dochter vinden maar moeilijk werk. Als ze ergens aan de slag kunnen, sluit die baan vaak niet aan bij hun opleiding. Daarover haal jij je schouders op, dat weet ik. Jij werd op je twaalfde gewoon dienstmeisje, net als alle meisjes uit jouw klas. Het is een contrast: bij ons kunnen jongeren volop leren, maar velen weten niet welk beroep ze moeten kiezen. Ze beginnen een paar keer aan een opleiding zonder hem af te maken, gaan een jaartje naar het buitenland, hangen wat rond. Ze zijn niet lui, maar worden verlamd door de gedachte dat ze  misschien een verkeerde keuze maken. We vinden het in 2014 heel belangrijk dat iemand een vak uitoefent waarin hij zichzelf kan ontplooien.
Maar dit valt allemaal in het niet vergeleken met de ellende die bij jullie de Belgische vluchtelingen meemaken, en bij ons de ontheemden uit Irak, Syrië en Oekraïne.

Levenskunst

Grote vraag voor jou en mij is: wat is een goede levenshouding in tijden van oorlog en terreur, ook als die onszelf niet direct treft? We kunnen meeleven, bidden, geld schenken aan goede doelen die de slachtoffers helpen, want onverschillig mogen we nooit worden. Wel heb ik afgelopen zomer besloten om me daarnaast vooral te richten op alles wat mooi en goed is. Anders krijgen terreurgroepen ook in mijn leven meer invloed dan ik hen gun. Zo wordt levenskunst een daad van verzet.

Liefs,

Anne Marie

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het mooi dat je weer schrijft! Mij treft ook het verschil en de overeenkomst tussen nu en honderd jaar geleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Trijntje, het is relativerend om het heden naast het verleden te leggen, vind ik. Bedankt voor je reactie!
    Anne Marie

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...