Een zomers bericht

De zomer brengt zoveel schone pracht... bloemen, vruchten, jonge dieren.
Hardinxveld, 15 augustus 1913

Beste Anne Marie,

Het is overal zomer: in mijn boomgaard, mijn moestuin en ook in mijn kelder! Aan het einde van de winter raakten mijn Keulse potten leeg en ook de voorraad gedroogde etenswaren raakte op. 't Was gewoon deprimerend om ernaar te kijken.

Stilleven

Maar nu zou je in mijn kelder een fraai stilleven kunnen schilderen. Er staan schalen met blauwpaarse pruimen en manden met kleurige groenten: oranje wortelen, rode bieten en groene bonen. Spoedig zal ik weer oogst inmaken.

Het is een genot om door mijn boomgaard te wandelen. De takken van de pruimenboom zijn zwaar van de vruchten. En dan de smaak... Annigje vindt ze ook heerlijk. Het sap loopt langs haar kin als ik haar ervan laat eten. Ik heb ook pruimenmoes gekookt. Nog een aantal weken en de eerste appelen kunnen geoogst worden. En de stoofperen.

Zacht, zoet en ijskoud

Banketbakkerij Van Mourik in Gorinchem adverteert met 'Echte Vanille Roomijs'. Hoe zou dat toch smaken? Bij ijs denk ik aan de winter, aan iets wat hard is en bevroren. Men zegt dat het ijs van de bakker zacht en zoet is, maar toch ook ijskoud. Wonderlijk, vind je niet? Maar och, wij hebben geen ijskast. Bovendien: 10 centen uitgeven aan een lekkernij, zomaar, neen, dat doen wij niet. En lekkerder dan mijn zoete pruimen kan zulk ijs toch haast niet zijn?

Dan heb ik nog een bericht uit de Nieuwe Gorinchemse Courant van gisteren voor je, dat jou zal verheugen. Het betreft het besluit van de Provinciale Staten van Zuid-Holland om ook vrouwen in besturen op te nemen. Welnu, daar wij ook een Koningin hebben, ben ik de laatste tijd geneigd te denken dat het geen kwaad zal kunnen.

Veel dank voor jouw impressie in geuren en geluiden. Maar wat is nu toch een 'ecologisch schoonmaakmiddel'? Arie denkt dat je 'economisch' bedoelt. Dan zal het wel zeer voordelig zijn.

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...