Over varkens en houten vaten

Op het station zag ik vandaag enkele vaten met
ijzeren banden. Broodroof voor mijn Arie.
Hardinxveld, 12 juli 1913

Beste Anne Marie,

In Hoornaar is bij verscheidene landbouwers de gevreesde vlekziekte onder de varkens uitgebroken. Nu hoop ik maar dat de varkens in ons dorp ervoor gespaard blijven. 't Varken van broer Izaak begint juist zo prachtig vet te raken. En Izaak heeft ons een paar smakelijke worsten beloofd, als het straks slachtmaand is.

Strijd op de Balkan

Op de Balkan wordt nog steeds gevochten. Soms maak ik mij daarover zorgen. Er zijn lieden die zeggen dat deze brandhaard zich nog eens zal uitbreiden. De hospitalen in Belgrado zijn ontoereikend voor de grote aantallen gewonden, meldt de courant. En 't schijnt dat de Turken Adrianopel op de Bulgaren willen heroveren.

Arie maakt zich drukker over de kuipers die ijzeren hoepels voor hun vaten gebruiken. 'Het is broodroof', zegt hij. Natuurlijk zien wij liever dat kuipers de hoepels uit onze hoepelmakerij gebruiken voor het bijeen houden van de duigen.

Zon achterna

Je schreef me over de zigeuners. Welnu, het spijt mij dat ik niet erg lovend over dit volkje zijn kan. Wij hebben daarmee in ons dorp nare ervaringen. Laatst had een zigeunerin wasgoed geroofd van een bleekveld nabij de Giessen. Ooit las ik ergens een uitspraak van een zigeuner: 'De zigeuners trekken de ondergaande zon achterna om tijd te winnen op de dag en de dood'. Als ik weer eens mensen van dit volkje door ons dorp zie trekken, moet ik daaraan vaak denken. Ik vind het maar dom dat zij een wagen verkiezen boven een huis en eigen haard.

Het is een rommelig schrijven geworden. Dat moet je me maar niet kwalijk nemen. Hoe is het met de recessie bij jullie? Ik hoop dat men nog geen gaarkeukens heeft moeten openen?

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...