Verlies voor Abraham Kuyper

Onze Annigje. Ze is net zo lief als ze lijkt.
Hardinxveld, 27 juni 1913

Beste Anne Marie,

Vanmiddag kon ik de foto van Annigje bij de fotograaf gaan ophalen. Is het niet wonderlijk dat zo een foto precies laat zien hoe parmantig ze erbij zat toen de fotograaf haar vastlegde?

Geen vrouwenstem

Dinsdag waren er bij ons verkiezingen voor de Tweede Kamer. Er is iets voorgevallen wat jou zal interesseren. Mejuffrouw Taetske de Jong uit Amsterdam kreeg per abuis een oproep voor de verkiezing. In het gezelschap van enige kiesrechtvrouwen toog zij naar het stembureau. Maar je moet niet denken dat ze mocht stemmen hoor!

Herstemming

Hardinxveld behoort bij het kiesdistrict Gorinchem. De Liberalen kregen bij ons in Neder-Hardinxveld de meeste stemmen: 48,2 procent. De Anti-Revolutionairen van Abraham Kuyper kregen 46,6 procent van de stemmen. De SDAP moest genoegen nemen met 3,5 procent. Omdat het verschil tussen de grote rivalen te klein is, moet een herstemming volgen in ons district. Er zijn meer districten waarin dat nodig is.

In 't gehele land heeft de ARP heeft een gevoelig verlies geleden. Men is bang dat dit ook na de herstemmingen zo zal blijven. De SDAP komt een stuk krachtiger uit deze strijd dan zij voorheen was. Arie flink te mopperen op de socialisten.

Ik dacht dat deze zaken jou als stemgerechtigde vrouw zullen interesseren, daarom schrijf ik je dit alles.

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...