Mijn melkkan. Iedereen in het dorp heeft er een, om melk te kunnen halen. |
Beste Anne Marie,
Eerlijk gezegd begrijp ik geenszins jouw moeilijkheid. Zelf zou ik zoveel mogelijk kinders meenemen naar alle kruideniers, slagers, bakkers en andere neringdoenden in het dorp. Zo vergroot je de opbrengst van het boodschappen doen. En thuis behoeven ze minder brood.
Ware het in ons dorp maar gebruik dat winkeliers lekkernijen verstrekten aan onze kinderen. Zeker voor de armen onder ons zou het schelen.
Koemelk en water
Je vroeg hoe kleine Gerrit werd gevoed toen hij als baby van minder dan zes maanden moederloos achterbleef. Welnu, hij kreeg een mengsel van koemelk en water, met wat meel en suiker.Het komt ook voor dat baby's karnemelk krijgen, als hun moeder hen niet kan voeden. Of de dokter stuurt familie van de baby naar vrouwen in het dorp die een kind zogen. Bij hen kunnen zij vragen of ze af en toe het moederloze kind willen voeden. Alleen een moeder zonder hart kan dat weigeren.
Melkkan
Gelukkig groeit onze Annigje goed. Voor haar hoef ik er niet met de melkkan op uit. Die gebruik ik niet vaak meer, aangezien onze geit voor goede opbrengst zorgt. Soms benut ik de kan nog om moeder wat geitenmelk te brengen. Heerlijk vindt ze dat, vooral als ik de melk kook en er een dik vel op laat komen!Je liefhebbende Plonia
Lieve Plonia en lieve Anne Marie Het is steeds weer zo mooi om uw stukjes te lezen. Verslavend.
BeantwoordenVerwijderen