Een boek over Plonia

Plonia als oude vrouw, bij de voordeur
van haar dijkwoning.
Beste blogbezoekers,

Het boek over Plonia's leven vordert. Interviews met haar kleinkinderen, archief- en literatuuronderzoek, informatie uit musea en oude foto's leveren een mooi verhaal op over een vrouw die werd geboren in een tijd die tegenstrijdige gevoelens oproept.

Nostalgie: het gevoel dat we iets belangrijks of dierbaars zijn kwijtgeraakt. (Maar wat dan?) Maar ook ergernis, vanwege de achtergestelde positie van vrouwen bijvoorbeeld. Of verbazing, over de manier waarop mensen moesten overleven en over ideeën die zij hadden.

Het boek is meer dan een relaas over iemand die twee wereldoorlogen en een grote crisis meemaakte.
Tijdens mijn onderzoek deed ik verrassende ontdekkingen over Plonia, mede dankzij familieleden van wiens bestaan ik niet afwist. Via social media en als gevolg van de media-aandacht die dit blog kreeg, kwam ik met hen in contact.
De persoonlijke herinneringen van Plonia's nageslacht zorgen ervoor dat mijn overgrootmoeder ook voor de lezer een persoon van vlees en bloed wordt, iemand die hen soms misschien doet denken aan hun eigen oma of overgrootmoeder.

Ik schreef Plonia's levensverhaal niet zomaar. Mijn persoonlijke drijfveer komt daarom óók aan bod in het boek. In een aantal fictieve ontmoetingen bevraag ik mijn overgrootmoeder over haar keuzes en overtuigingen.

Wil je graag op de hoogte gehouden worden over de vorderingen van het boek? Stuur dan een mailtje naar: plonialoeve@gmail.com. Over een aantal maanden hoop ik meer te kunnen vertellen!

Graag 'tot ziens' op dit blog.
Anne Marie Hoekstra

3 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...