Over spek, roomboter en voedsel uit fabrieken

Deze boer drinkt niet alleen volle, verse melk, maar eet ook het vlees
van zijn eigen koeien. Zijn koe geeft 25 liter melk per dag. Méér dan genoeg.
Ottoland, 9 mei 2013

Ha Plonia,

Een avondwandeling in de polder kan leuke verrassingen opleveren. Ik kwam vorige week deze hobbyboer tegen die zijn koe twee keer per dag met de hand melkt. Het zal mijn romantische geest wel zijn die maakt dat ik zoiets prachtig vind.

Ik weet dat onze boeren het beter hebben dan die bij jullie, omdat ze dankzij machines veel meer koeien kunnen melken. Maar dat een koe bij ons na vijf jaar al letterlijk uitgemolken is, dat vind ik toch minder mooi.

Voedselindustrie

De zorg voor voedsel is bij ons een industrie geworden. Zal ik je eens vertellen wat er door brood kan zitten? Hou je vast: tarwebloem, water, maïsgries, tarwegluten, zeezout, meelverbeteraar, ascorbinezuur, kurkuma, enzym, gist, gerstemoutmeel, steenzout, moutextract, soja lecithinen, guarpitmeel. Soms zit er ook kaliumchloride door. Volgens sommige wetenschappers is dat niet gezond.

Wil jij eens aan jouw bakker vragen wat hij in een brood doet?

Fabrieksdirecteuren

Fabrieken doen vaak minder goede dingen door ons eten, zoals mononatriumglutamaat. Dat zit bijvoorbeeld in soep en bouillon. Het schijnt slecht te zijn voor je gezondheid, maar het versterkt de smaak en dat vinden we lekker. Daardoor verkopen producten met deze rommel beter, wat fabrieksdirecteuren natuurlijk graag willen. Geld verdienen is belangrijker geworden dan het zorgen voor goede voeding.

Misschien vond ik het daarom wel zo leuk om die hobbyboer en zijn koe te zien. Het was alsof ik even terug in de tijd was, toen alles wat we aten en dronken nog geen etiketje had en iedereen toch precies wist wat hij binnen kreeg.

Spek en roomboter

We zijn erg welvarend. Maar deze week was ik weer even jaloers op jou, met je moestuin, verse geitenmelk en eieren van eigen kippen. Ik lees momenteel een boek van Michael Pollan. Hij zegt dat we weer moeten gaan eten zoals onze grootouders.
Nou eten jullie rustig spek en roomboter. Maar weet je wat me opvalt als ik naar foto's uit jouw dorp kijk? Dat er nooit iemand op staat die te dik is!

Liefs,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...