Kikkers en radijsjes

Als de jongens weer kikkers vangen, zwaluwen
terugkeren en er weer radijsjes zijn, dan
wordt het zomer.
Hardinxveld, 24 mei 1913

Beste Anne Marie,

Kun je me niet vast een stukje van mijn levensverhaal laten lezen? Ik ben wel benieuwd naar de epistels die je over mij schrijft.

Je kunt ook schrijven dat ik elk voorjaar uitkijk naar de eerste radijsjes van het land. Zo héérlijk als die smaken: fris, knapperig, pittig, en dan samen met romige boter op een dikke, verse boterham...

Moderne vrouwen

Na jouw laatste bericht heb ik Spreuken 31 nog eens gelezen. Een vrouw als daar beschreven wordt, zo een hebben we er bij ons in het dorp niet hoor. In de avond gaat onze olielamp echt uit, een mens heeft ook rust nodig. Het gedicht van de Vereeniging van Huisvrouwen gaat over moderne vrouwen, zoals bij ons in 1913. Wij hoeven niet meer zelf te spinnen en weven.

Kikkers vangen

Vanmiddag heb ik mij van mijn goede kant laten zien. Kleine Gerrit was op weg van school naar huis bij een sloot blijven spelen, om kikkers te vangen. Dat liep natuurlijk verkeerd af. Met zijn goeie goed kwam hij in 't water terecht. Bah, wat stonken zijn kleren. Ik heb ze maar meteen in de teil gedaan. En Gerrit erbij. Niet in hetzelfde water natuurlijk. Het kroos zat tot in zijn oren.

'Wilt u het niet tegen vader zeggen?' vroeg Gerrit.
Ik heb hem beloofd dat ik zelf nergens over zal beginnen.
'Dan zal ik morgen speciaal voor u een kikker vangen, tante Pleuntje', zei hij. 'Zonder in het water te vallen.'
Een ondeugd is het.

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...