Extra wasgoed

Nu moeder ziek is, moet ik twee teilen met
wasgoed in de week zetten.
Hardinxveld, 31 mei 1913

Beste Anne Marie,

Nu is moeder toch ziek geworden! Naar 't zich laat aanzien is het zo heel ernstig niet, maar ze is toch wat koortsig en vader en ik vinden dat ze in de bedstee moet blijven. Dat betekent wel, dat ik morgen twéé teilen met wasgoed in de week moet zetten, in plaats van een enkele teil.

Welnu, op zaterdagavond wat meer wasgoed in de week zetten, dat is het werk niet. Maar dan, op maandagmorgen... Ik krijg al rugpijn bij de gedachte eraan. Zware ketels water aan de kook brengen, het witte goed schoon koken en het bonte goed wassen in lauwwarm water, alles spoelen, het witte goed op de bleek leggen en later spoelen met blauwsel, laten drogen en dan op dinsdag alles strijken.

Mannenkiesrecht

Wat ik je nog moet melden: er zijn in het dorp een paar vrouwen die geen uitbreiding van 't mannenkiesrecht willen als niet óók de vrouwen kiesrecht krijgen. Wat vind je daar nu van?

Bij ons mag een flink deel van de mannen niet stemmen omdat ze onvoldoende belasting betalen. Op het platteland liggen de bedragen lager, dus het kan zijn dat iemand die naar de stad verhuist zijn kiesrecht verliest.

Konijn

Of ik ooit tonijn at, vroeg je mij. Nee, of het moet zijn dat je konijn bedoelt. Met Kerst heb ik een enkele keer konijn gegeten. Mijn broers voerden het beest het hele jaar gras en paardenbloemblad en slachtten het in december. Maar daar aten wij vanzelf geen radijs bij, dat groeit immers niet in de winter.

Ik moet van Arie zeggen dat je eigenlijk een bosje hoepels moet kopen, dan kun je het label van zijn hoepelmakerij daaraan verbinden. Over jullie recessie heb ik hem ook verteld. 'Het zal zo'n vaart nog niet lopen', zei hij. 'Als zelfs gewone arbeiders in een automobiel rondrijden, vind ik het zo ernstig niet.'

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...