Een kasteel in mijn straat

Kasteel Drakesteyn, bij mij in de straat. Ik woon
in een voorname buurt...
Ottoland, 3 mei 2013

Hoi Plonia,

Wat mooi dat het huis van jouw ouders voor zoveel mensen een thuis is geweest. In mijn huis komen wel eens mensen logeren, maar verder blijft het aantal inwoners beperkt tot de vier personen van ons gezin.

Vorig jaar ben ik in jouw geboortehuis geweest. Anno 2013 is de smederij bij het woonhuis getrokken, maar toen jij kind was, was het helemaal niet zo groot. Dat jullie er met zeven kinderen, ouders, knechten, een neefje en zelfs nog een oude grootmoeder hebben gewoond! Sliepen die knechten bij de kinderen op zolder?

Vervelend?

Hoe vond jij dat om met zoveel mensen in een huis te leven? Was het niet vervelend om zo weinig ruimte voor jezelf te hebben? Jullie hadden vast vaak ruzie. Of juist veel lol.

Vergeleken met jouw ouders woon ik in een kasteeltje. Niet dat mijn huis zo groot is, maar het is wel groter en comfortabeler dan jouw ouderlijk huis. Het heeft een badkamer met ligbad. En een kachel waar ik nooit kolen of hout in hoef te doen. En mijn dochters hebben ieder een eigen kamer.

Kasteel

Over ruimte gesproken: bij mij in de straat staat een kasteel: Drakesteyn. Het staat er tijdelijk, vanwege Koninginnedag. In de afgelopen week was het feest in ons dorp. Veel mensen namen daar de hele week vrij voor, spaarden kosten nog moeite om het dorp te versieren en dronken 's avonds bier in een feesttent.

Kasteel Drakesteyn ken je vast: het bestaat al sinds 1640 en staat in Lage Vuursche. Bij jullie woont er een familie Bosch, nazaten van een Utrechtse burgemeester. Dat heb ik even opgezocht op internet. Zou die familie Bosch ook knechten, een verweduwde zoon met zijn kind en bejaarde familieleden onderdak bieden?

Liefs,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...