Wat een uitvinding, zo'n zeepklopper

Mijn zeepklopper kocht in het Openluchtmuseum in Arnhem.
Ottoland, 27 april 2013
Hoi Plonia,

Opvallend, die Turkse vrouwen met hun eigen krant. Wat ik ervan vindt? Nou ja, er zullen bij jullie genoeg krantenredacties zijn die geheel uit mannen bestaan, dus wat dat betreft... Het zorgt misschien voor evenwicht, zal ik maar zeggen.

Inmiddels is er onderzoek gedaan naar de effecten van aan- en afwezigheid van vrouwen op het werk. Bedrijven waarin mannen en vrouwen samen optrekken functioneren het best, bleek uit zo'n onderzoek.

Zeepklopper

Vanmorgen heb ik de vaat gedaan op z'n negentiendertiens: met een zeepklopper en een stuk Sunlight. Het beviel me goed. Die zeep ruikt heerlijk fris en het is wel rustgevend, een beetje plonsen in geurend lauw water. De vaat werd ook nog goed schoon, zelfs de vette.

Weet je hoe wij de vaat doen? Door alles in een soort kastje te stoppen, met een klein blokje zeep erbij. In dat kastje zitten kraantjes die water over de vieze kopjes en borden spuiten. Na enige tijd doen wij zo'n kastje weer open en kunnen we de vaat er schoon uit halen! We noemen zo'n apparaat een vaatafwasmachine.

Reparaties eenvoudiger

In eenvoud en werkzaamheid overtreft jullie zeepklopper toch onze machine, moet ik zeggen. Ook als de elektriciteit uitvalt kun je nog gewoon de vaat doen. En reparaties zijn een stuk makkelijker.

Over honderd jaar hebben ze misschien ook een machine voor het strijkgoed. Je stopt het er ongestreken in en na een uurtje haal je de gestreken stapeltjes er weer uit. Lijkt me wel wat.

Groetjes,
Anne Marie

2 opmerkingen:

  1. Mijn oma deed de afwas ook met zo'n zeepklopper en Sunlight zeep, nog begin zestiger jaren. Later ging ze wel over op afwassen met synthetische afwasmiddelen.
    Overigens doe ik mijn eenpersoonsafwasje ook nog steeds met de hand, met een biologisch afwasmiddel: voor een eenpersoonshuishouden vind ik een afwasmachine toch echt overdreven, en ik zou ook niet weten waar ik hem moest plaatsen in mijn sociale huurflatje. Zelfs voor de handafwas spaar ik de afwas op totdat ik het de moeite van het water en het afwasmiddel waard vind.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb een paar stukjes op je blog gelezen zojuist en ik vind het erg leuk bedacht allemaal!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...