Schoentjes met een verdrietig verhaal

Schoentjes voor Annigje. Een schoenmaker uit Sliedrecht heeft ze gemaakt.
Hardinxveld, 23 maart

Beste Anne Marie,

Zie eens welk een fraai paar schoentjes ik van mijn schoonzuster Geertruijda Weppelman heb gekregen. Zij is de vrouw van mijn broer Izaak. Er is een verdrietig verhaal aan deze schoentjes verbonden.

Ze waren bedoeld voor haar zoontje Pieter, die anderhalve maand na zijn geboorte overleed. Het is deze maand vier jaar geleden dat hij werd geboren. Pieter was er één van een tweeling; zijn broertje Cornelis stierf al na tien dagen. Ik meen dat ik je al eerder over hen vertelde.

Dankbaar

Dat de schoentjes kale neuzen hebben, komt doordat ze eerst toebehoorden aan een kind van Geertruijda's buurvrouw. Ik hoop maar dat Annigje de neuzen nog veel kaler zal maken. Ik neem mij voor om nooit op mijn kinderen te mopperen als dat gebeurt, maar juist dankbaar te zijn.

Afgelopen zondag is Annigje gedoopt. Kleine Gerrit keek heel plechtig toen hij haar de kerk in droeg. Ik heb hem beloofd dat we binnenkort eens stroopballen gaan maken, omdat hij zijn taak zo keurig volbracht heeft.

Moestuin

Is deze tijd van het jaar bij jullie ook zo druk? Er is weer volop werk in de moestuin. Arie en ik hebben andijvie, bloemkool, rode en witte kool, uien en wortelen gezaaid. Ook heeft Arie een aantal fruitbomen gesnoeid. Wat zal het heerlijk zijn als het straks zomer is en er kersen, appelen en peren in de boomgaard hangen, zwaluwen door de lucht buitelen en de voorjaarsschoonmaak gedaan is. Kon het maar altoos zomer zijn.

Handstofzuigmachine

Ik wilde je nog vragen naar jouw ervaringen met een handstofzuigmachine. Mortier & Zonen adverteren ermee in de Nieuwe Gorinchemse Courant. 'Een proefmachine is voor ernstige reflectanten aan huis te ontbieden', staat er bij. Nu is zo een machine mij te duur; hij kost wel 39,50 gulden! Maar ik ben toch nieuwsgierig: maakt het apparaat de bezem en het veger en blik werkelijk overbodig?

In afwachting verblijf ik,
Plonia

1 opmerking:

  1. Dit soort verhalen zijn inderdaad verdrietig. Onvoorstelbaar. Hoeveel kost de stofzuiger vergeleken met een paar schoenen? Of met een liter melk? Het is voor mij -een moeder anno 2013- onvoorstelbaar zonder stofzuiger. Ik ga het vandaag toch eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...