Opvoeding anno nu

Een van jouw kleindochters breit een omslag-
doek, naar een patroon uit de 19de eeuw.
Ottoland, 19 maart 2013

Ha Plonia,

Een onderwerp laten rusten? Maar dat zou jammer zijn! Het is juist interessant om de verschillen tussen jou en mij te bespreken. En onze goede verstandhouding? Nah, omdat we zo ver van elkaar verwijderd zijn, kunnen we elkaar toch niet in de haren vliegen. Maar: je moet wel met goede argumenten komen als je het niet met me eens bent. Niet over breiende heren beginnen als ik het over eerlijke rolverdeling heb.
Nou ja, misschien heb jij een ander gevoel voor humor.

Bijdehante kinderen

Jij denkt trouwens over veel dingen anders dan ik: rolpatronen, gezagsverhoudingen, geloof. Over opvoeding ook. Jullie zijn veel strenger dan wij. Die nadruk op gezag en gehoorzaamheid, dat vinden wij ouderwets. Daarom hebben wij veel vrij eigenwijze, bijdehante kinderen. Op het irritante af soms, eerlijk gezegd. Je ziet het ook in onze kinderboeken: die gaan nooit over verlegen kinderen.

Er is een tijd geweest (voor jou is dat nog verre toekomst, wees blij) waarin veel ouders vonden dat je kinderen hun gang moet laten gaan. Verf op het behang smeren, luidruchtig ruzie maken, vaders gitaar mishandelen... alleen zo ontwikkelen kinderen zich tot onafhankelijke denkers, was het idee. Dat viel dus tegen. Daarom stellen we nu weer grenzen.

Overigens: wat Abraham Kuyper schrijft vind ik maar hoogdravend.

Mislukte zuurkool

Je schreef over de voorjaarsschoonmaak. Ik moet je ook nog iets huishoudelijks vertellen: mijn zuurkool is mislukt. Een aantal weken geleden heb ik kool in een Keulse pot gedaan, helemaal volgens de voorschriften. Na een week verschenen er witte kopjes op. Tot mijn verbazing vertelden mijn ouders mij dat dit zo hoort: dat is kaam. Het zag er een beetje vies uit, eerlijk gezegd. Die kaam heb ik braaf elke week verwijderd, maar vorige week dreef er zo'n raar groenig goedje bovenop de kool dat ik alles heb weggegooid.
Huishouden op zijn negentiendertiens... ik ben nog niet volleerd .

Aan de reconstructie van jouw kleding wordt nog steeds gewerkt: mijn moeder breit hard aan jouw omslagdoek. Zo lang ik niet in de keuken aan de slag hoef, kan ik straks prima meedraaien daar bij jullie.

Liefs,
Anne Marie

2 opmerkingen:

  1. tongetonge anne marie, wat lijkt je moeder (op die foto) op haar grootmoeder. dat zal ongetwijfeld komen doordat heur haar (voor zover zichtbaar) hetzelfde zit als bij plonia.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat Jan hier boven schrijft, viel me ook al op. Jammer van de zuurkool. Ik heb het nog nooit geprobeerd. Wecken doe ik wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...