Een tuin waarin alles te koop is

Ottoland, 27 maart 2013
Voorjaar: snoeihout van de fruitboom en primula's.

Ha Plonia,

Mooie schoentjes heb je gekregen. Met de hand gemaakt ook nog. Wij vinden dat bijzonder, want de meeste dingen maken we in een fabriek. Daarom zetten we het er vaak met grote letters op als iets ambachtelijk gemaakt is. Eerst vonden we fabrieksproductie een vooruitgang, maar nu weten we dat niet meer zo zeker. Brood uit de fabriek is in ieder geval minder lekker dan dat van een ambachtelijke bakker.

Verdrietig verhaal over de kinderen van jouw schoonzus. Als jouw Annigje haar eerste stapjes gaat zetten, zal Geertruijda nog wel eens aan haar tweeling moeten denken. Het is dapper dat ze jou de schoentjes gaf die een van haar jongetjes had moeten dragen.

Snoeihout

Grappig dat Arie jullie fruitbomen heeft gesnoeid. Wij hebben vorige week onze appelboom gesnoeid. In de tuin ligt nu een mooie stapel snoeihout. We ontdekten dat we precies de verkeerde takken wegzaagden; we hebben vooral de waterloten laten staan en die gaan juist géén vrucht dragen. Gelukkig hebben we een boer met een boomgaard in het dorp. Hij verkoopt in de oogsttijd en winter heerlijke appels voor een habbekrats.

Wat vind je van mijn primula's? Ik kocht ze in een tuincentrum. Hoe leg ik jou uit wat dat is? Stel je de bloemen en planten voor uit de mooiste tuin in jouw dorp. Vermenigvuldig alles wat daar groeit en bloeit met een factor honderd, en bedenk erbij dat alles wat je ziet te koop is: de rozen, de houten kuipen, de sinaasappelboompjes uit de orangerie, de gieter van de tuinman, álles. Dan heb je een tuincentrum. Het is een feest om daar te komen.

Kale stekjes

Tussen de blauwe druifjes, bloeiende prunusboompjes en klaterende waterpartijen dacht ik aan jouw zakjes met zaad, en de kale stekjes die je in het voorjaar misschien van dorpsgenoten krijgt. Zullen we een paar ambachtelijke spullen uit jouw dorp ruilen tegen een doos bloeiende primula's?

Voor ik het vergeet: wil je mij het recept sturen van de stroopballen die je met kleine Gerrit gaat maken? Dan kan ik het ook eens proberen.

En over die handstofzuigmachine (wij noemen dat een stofzuiger): ik denk dat het een primitief geval is. Ze moeten dat apparaat eerst nog maar wat verder ontwikkelen. Trouwens: bezems en vegers met blikken zijn er bij ons nog steeds, wat bewijst hoe goed die uitvindingen zijn.

Tot schrijfs!
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...