Langzame koffie, trage zuurkool

Is het verbeelding, of smaakt langzame koffie
echt lekkerder? Schuimende melk erbij, heerlijk.
Ottoland, 25 februari 2013

Hoi Plonia,

Leuk dat je ook wilt blijven schrijven. We kregen een heleboel blije reactie van blogbezoekers die graag willen volgen hoe het met je gaat. Zo vaak krijgen ze geen nieuws uit 1913.

Inbakeren

Je hebt een lieve baby. En de wieg die je vader heeft gemaakt is mooi geworden. Geweldig om te zien dat er een gezond kind in ligt. Weet je dat er bij ons nog steeds mensen zijn die hun kind inbakeren? Ze zeggen dat een baby daar rustig van kan worden. Als kraamvrouw ben jij trouwens ook een beetje ingebakerd, met dat sluitlaken om je lijf. Woensdag word je daaruit bevrijd toch?

Langzame koffie

Vanmorgen heb ik langzame koffie gemaakt. 'Slow coffee' noemen ze dat. Je hebt namelijk ook snelle koffie; die maak je met een elektrisch apparaat. Het is bij ons mode om minder energie te gebruiken en de tijd te nemen voor allerlei bezigheden. Dat spreekt me wel aan, dus heb ik een ketel water op het fornuis gezet en het water met de hand in een filterzakje gegoten. Uit mijn studententijd heb ik nog een houder voor filterzakjes overgehouden.

Langzaam koffie zetten is voor jou niks bijzonders. Jij maalt zelfs de bonen met de hand. Wat moet jij toch ontzettend veel tijd hebben om na te denken.

Zuurkool

Er is nog iets heel traags bij mij in huis: een pot met zuurkool. Wéken duurt het voordat je die kunt eten. Het gevolg is dat er in mijn werkkamer al dagen een zurige lucht hangt. We hebben namelijk geen kelder. In de schuur kan ik mijn pot niet zetten, want het vriest 's nachts. Zoals je weet gaan melkzuurbacteriën dood van temperaturen onder nul. En zonder melkzuurbacteriën géén zuurkool.

Af en toe voel ik de neiging opkomen om de Keulse pot leeg te kiepen. Maar dan denk ik aan jou en hou vol. Goed eten, dat gooi je niet weg. Dus heb ik voorlopig nog even gezelschap van een geurige pot zuurkool.

Hartelijke groet,
Anne Marie

2 opmerkingen:

  1. Hallo Anne Marie Waar ik woon ( Zwitserland) heeft ieder huis een kelder. Het is voor mij dan ook echt onvoorstelbaar, geen kelder te hebben. Aan de zuurkool heb ik me nog niet gewaagd, maar in de kelder staat wel mijn vooraad. Ellen scrapothekerin.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een luxe, elke huis een kelder! In Nederland is een kelder w.s. minder vanzelfsprekend vanwege de ligging onder de zeespiegel? Als je gaat graven, zit je al snel in het grondwater en moet je bouwkundige maatregelen nemen.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...