Hoeden als tuintjes

Mijn zwager Willem Loeve met zijn vrouw Janna Verdoorn, op hun trouwdag.
Hardinxveld, 15 februari 1913

Beste Anne Marie,

Het is voor mij een duidelijke zaak waarom wij geen prijs bekwamen: de jury heeft begrepen dat ik helemaal geen geschiedenis ben. Welk mens beschouwt zichzelf als verleden tijd? Laten we elkander daarom over belangrijker zaken schrijven.

Zwager Willem

Eerst toon ik je een foto van mijn zwager Willem Loeve. Hij is de dierbare broer van mijn man Arie. Op 28 november zond ik jou een foto van Arie. Vind je niet dat ze op elkander gelijken?

Willem is een van de twee volle broers van Arie. Zijn moeder Annigje de Bruin overleed toen Arie zestien jaar was. Drie jaar later trouwde zijn vader met Marigje Kroon. Arie kreeg daarna nog een halfbroer: Koen.

Geen hoed

Willem trad vorig jaar in het huwelijk met Janna Verdoorn. Net als ik droeg Janna geen hoed op haar trouwdag. Dat was bij mijn zus Maartje nog anders. Zij trouwde ruim vijf jaar geleden met Thomas Vermeer en droeg een heel grote hoed. Ik weet nog dat ik dacht: als de wind d'r maar geen vat op krijgt. 

Moeder vond het maar niks, die mode van grote hoeden. Zij droeg op Maartjes trouwdag als altijd haar neepjesmuts. Ik draag alleen iets op het hoofd als ik ter kerke ga. De huidige mode schrijft kleinere hoeden voor dan enige jaren geleden. In de stad ziet men rijke dames nog wel voortschrijden met kunstwerken op het hoofd. Heel ongemakkelijk moet dat zijn.

Zal ik je een volgende keer de trouwfoto van Maartje tonen? Dan kun je haar hoed zien.

Je liefhebbende Plonia

2 opmerkingen:

  1. Jaaaa, de trouwfoto van Maartje! Die wil ik zien....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Trouwen was in die tijd toch een hele ernstige aangelegenheid he? En ja, ik ben dol op trouwfoto's dus kom maar op Plonia!!!

    groet, Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...