Een overtuin met theekoepel

Dat ze bij jullie toch bloemen verkopen vanuit dit statige pand. Wil
niemand er wonen?
Hardinxveld, 1 februari 1913

Beste Anne Marie,

Wat jammer dat we elkaar donderdagmiddag zijn misgelopen in de Peulenstraat. Ik was er ook, om wat stopwol bij moeder te brengen. Het zou genoeglijk geweest zijn om even samen op te lopen. Mogelijk had je me zelfs kunnen bezoeken.

Failliet

Het pand van Pauw Langeveld ken ik natuurlijk. Deze rijke aannemer is in 1904 failliet gegaan. Hij voerde werkzaamheden uit door het gehele land, veelal waterbouwkundig van aard. Hij heeft het huis in de negentiende eeuw laten bouwen.

Nadat Langeveld zijn overbuurman had weggekocht, werd het hem mogelijk tegenover zijn pand een tuin aan te leggen, met zicht op het wiel dat onderaan de dijk is gelegen. Aan de overkant heeft de familie een theekoepel laten bouwen. Op zondagmiddagen zagen wij de familie somtijds met een bootje het wiel oversteken, om aangenaam te verpozen in de lommerrijke tuin of de koepel.

Witte grindpaadjes

In de tuin slingeren witte grindpaadjes langs een rotspartijtje en bijzondere planten. Hoe vaak heb ik me niet voorgesteld dat ik over die paadjes liep. Maar toen ik een jaar of zestien, zeventien was, zag Langeveld zich genoodzaakt de woning met overtuin te verkopen. Dat moet dus in 1905 of 1906 geweest zijn. Toen was ik niet meer jaloers op de familie. Het wiel werd eigendom van de gemeente.

In een deel van het huis is heden ten dage inderdaad de posterij gevestigd. Wat staat het huis er op jouw foto nog prachtig bij. Herberg De Zwaan ken ik natuurlijk ook, evenals de grenspaal. Ik hoop dat je me snel de bewegende beelden van de Peulenstraat wilt tonen, want ik ben heel nieuwsgierig naar de toekomstige staat ervan.

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...