Een bijzonder jaar

Koffiebonen malen, als honderd jaar
geleden. In jouw kleding, met de muts
van jouw moeder. Foto: Eljee
Locatie: museum De Koperen Knop
Hardinxveld-Giessendam
Ottoland, 20 februari 2013

Ha Plonia,

Dit is een bijzonder moment: vandaag is het een jaar geleden dat jij jouw eerste bericht op dit blog zette. Twaalf maanden lang schreven we elkaar wekelijks. Dankzij jou heb ik een speciaal jaar achter de rug.

Geit melken

Jij vertelde me over het dagelijks leven in jouw dorp en ik leerde hoe je kunt strijken met een ijzeren kachelbout, hoe je een geit moet melken (en filmde dat voor dit blog), hoe je het huishouden doet met vijf lange rokken aan en hoe je kookt op een petroleumstel, om maar een paar dingen te noemen. Omdat ik zoveel mogelijk wilde leren, kwam ik in contact met heel aardige mensen van onder andere musea en archieven. Ik leerde zelfs verre verwanten kennen.

Media vonden het ook bijzonder. Volgende week sta ik bijvoorbeeld in het blad EO-Visie. Fotograaf Leendert Jan Bergwerff maakte een serie speciale foto's, waarvan ik je er nu één stuur.

Een jaar geleden spraken we af dat we elkaar twaalf maanden zouden schrijven. Dat hebben we gedaan. Het was intensief. In mijn werkkamer ligt een flinke stapel boeken die ik raadpleegde om jouw tijd te begrijpen. Het uitproberen van jouw recepten kostte ook veel tijd. En allebei zorgden we bij elk bericht voor foto's.

Boek over jou

Jij krijgt het nu druk met jouw pasgeboren kind. En ik heb alweer een nieuw project opgepakt: ik ga jouw leven beschrijven in een boek. De eerste interviews met jouw nageslacht heb ik daarvoor al gedaan. Binnenkort ga ik naar een archief voor verder onderzoek. Jij krijgt het boek niet te lezen, helaas. Het gaat over jouw verleden, maar ook over jouw toekomst.

Omdat we allebei nog lang niet uitverteld zijn, stel ik voor om lekker door te gaan met onze correspondentie. We zullen allebei minder tijd hebben om elkaar te schrijven, maar tussen de kieren van onze dagen kunnen we altijd een berichtje stoppen.

Doorgaan?

Ik wil je graag schrijven over de exposities van jouw kleding die nog komen, over mijn vorderingen met jouw levensverhaal, over mijn onderzoek naar jouw mysterieuze grootvader Izaak Weppelman en over de verschillen tussen jouw leven en het mijne. En ik wil natuurlijk graag horen hoe het met de kleine Annigje gaat. Vind je het ook leuk om nog een tijdje door te gaan?

Groet!
Anne Marie

10 opmerkingen:

 1. Gelukkig gaan jullie nog even door met de schrijverij, ik geniet er van!!

  Hartelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja leuk, ga door met jullie correspondentie! Ik geniet er steeds weer van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, ik hoop toch echt dat Plonia je voorstel gaat ondersteunen. Ik vind de briefwisseling zo leuk en bijzonder dat je er gerust nog een jaartje aan mag vastknopen.
  groet, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh gelukkig! Ik dacht dit blogje stevent regelrecht af op een einde, maar gelukkig gaat het blog nog door. Ik ben heel benieuwd hoe het Plonia als jonge moeder verder vergaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Allereerst een felicitatie voor het echtpaar Plonia en Arie, dat jullie dochter in gezondheid en geluk op mag groeien, ik neem voor de geboorte en de nominatie een glaasje boerenjongens. Ik reageer wat laat, want ook ik duik regelmatig in de historie, net een dag of vier besteed aan het op orde brengen van een stamboom, waar door dezelfde naamgeving van vader op zoon en van de dames van moeders op dochters, opa en kleinzoon en overgrootvader en zoon plus hun dames dezelfde naamscombinatie hadden. Verder kan ik hen, die toegang hebben tot de BBC aanraden naar: Call the midwife te kijken, zondagsavonds, wordt vast nog wel herhaald, dan kunnen jullie zien hoe her er in de jaren vijftig en zestig aan toe ging in de kraamtijd. Eerlijk gezegd, Plonia, bij thuisbevallingen weinig verschil met jouw tijd, alleen het water wordt daar op gas warm gemaakt. Nog steeds stoffen luiers, sluitlakens en kruiken in de wieg.
  Had mijn broertje in 1938 ook, midden juli en zo koud, dat er twee kruiken in zijn wieg moesten om kouvatten te voorkomen. Geniet zoveel mogelijk van je kramtijd, daarna moet je er weer hard tegenaan.WE7

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn dat de briefwisseling doorgaat. Drie dagen geleden heb ik dit weblog ontdekt en heb urenlang ademloos álles gelezen. Zó bijzonder en zó boeiend, ik (en met mij vele anderen, denk ik) hopen nog héél lang van al die mooie verhalen te kunnen genieten.
  Groetjes, Catherine.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoi anne marie
  kan ik nù alvast intekenen op dat boek? graag mèt handtekening van de schrijfster!
  gegroet, jan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Jan,
   Het is nog een beetje te vroeg om in te tekenen. Het boek over het leven van Plonia is nog láng niet af. Maar als het gaat verschijnen, laat ik het je weten. En een handtekening krijg je :-)

   Verwijderen
 8. Henny , hoop dat je nog even door gaat vind het mooi om te lezen geniet er van

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi annemarie fijn dat je doorgaat met de briefwisseling, want ik vind het harstikke leuk om te volgen!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...