Slinkende voorraden

Op zolder bewaren we onze worsten en een stuk
gerookte ham.
Hardinxveld, 18 januari 1913

Beste Anne Marie,

Mijn voorraden beginnen te slinken. Enerzijds is dit een teken dat het voorjaar steeds meer nadert, anderzijds geeft het mij een onbehaaglijk gevoel. Een rijk gevulde kelder biedt nu eenmaal een prettige aanblik. Gelukkig komen wij niets tekort hoor.

Mud aardappelen

Op zolder hebben wij nog een aantal worsten en een flink stuk ham, van 't varken dat mijn ouders afgelopen najaar slachtten. En in de kelder staan nog een paar Keulse potten waarvan ik de bodem nog lang niet kan zien. Gedroogde bonen en appelen hebben wij ook nog voldoende. Maar de aardappelen zijn op. Ik heb een vijfkop gekocht. Dat kostte 15 cent.

Is het leven bij jullie ook zo duur? Een tarwebrood kost 20 cent, boter 1,38 gulden per kilo, bruine bonen 18 cent per kilo, gezouten snijbonen 10 cent per pond. Maar snijbonen hoef ik niet te kopen, die heb ik zelf in 't zout gezet.

Onrecht

In jouw laatste schrijven had je het over achterstelling van vrouwen en onrecht dat hen wordt aangedaan. Welnu, daar hoor ik zeker ook verhalen over. Maar het onrecht treft niet alleen vrouwen. Ik weet van boeren die hun knechts in een koude schuur laten eten terwijl ze zelf bij de warme kachel zitten. Van mevrouwen die hun dienstbode laten sloven van vroeg tot laat, zonder ooit een vriendelijk woord tegen hen te spreken. Van ouders die hun kinderen verwaarlozen en zelfs van een man die zijn vrouw soms slaat. Je denkt toch niet dat vrouwenkiesrecht hier veel verandering in zal brengen?

Jullie hebben wel vrouwenkiesrecht. Toch zul jij ook van misstanden horen. Heeft het vrouwenkiesrecht jullie veel goeds gebracht?

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...