Een looprekje in het museum

Een looprekje voor een klein kind, gefotografeerd in het Openluchtmuseum.
Ottoland, 3 januari 2013

Hoi Plonia,

Vorige week was ik in het Openluchtmuseum in Arnhem. Je kent het, want vorig jaar (1912) schreef je me dat mensen bezig waren om dat museum op te richten. Jij noemde het 'een soort bejaardentehuis voor afgedankte huizen'. Ik ben toch blij dat het er is, want het geeft me het gevoel dat ik even in jouw dorp kan rondwandelen.

Er staat ook een boerderij uit de Tielerwaard. De medewerksters 'leven' er zoals in 1910. Vorige week kookten ze griesmeelpudding op het kolenfornuis. De olielampjes brandden, maar omdat het een grijze dag was en de ramen van de boerderij klein zijn, was het erg schemerig binnen. Ik bedacht dat het bij jou in huis ook lang niet zo licht is als bij mij, want zo fel schijnen die olielampen niet.

Eng apparaat

Wat ik ook zag was een looprekje. De foto heb ik bijgevoegd. Eerlijk gezegd dacht ik dat het een voorwerp is om nat wasgoed overheen te hangen en bij de kachel te zetten. De 'vrouw des huizes' legde me uit dat het bedoeld is om een kind in te laten rondstappen. Dankzij de grote ring aan de onderkant kan het kind niet bij de kachel of het fornuis komen en zich niet branden. Behalve als het rekje omkukelt, dacht ik bij mezelf. Heb jij voor jouw kind ook al zo'n attribuut aangeschaft? Eerlijk gezegd vind ik het maar een eng apparaat. Bovendien heb ik gelezen dat kinderen er juist later door leren lopen.

Ik had best nog wat langer in die boerderij willen blijven, om te ervaren hoe jij leeft. Zonder telefoon, computer en televisie. Gewoon het ritme van de seizoenen en de dagelijkse bezigheden, de geluiden van het vee en de vogels, de geuren van hooi en van eten dat langzaam gaar wordt op het kolenfornuis.
Hoe lang zou het duren voordat ik het saai zou gaan vinden?

Er hing in de boerderij ook een lijst met een Bijbeltekst. Waarbij ik me afvroeg: hebben de mensen in jouw dorp dankzij het tempo van het leven, of dankzij de eenvoud en grotere kwetsbaarheid, meer aandacht voor God?

Groet!
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...