Drukte op zondagochtend

De toren van jouw kerk kijkt tegenwoordig neer
op veel minder kerkbezoekers.
Ottoland, 7 januari 2013

Ha Plonia,

Na jouw laatste bericht wilde ik toch wat meer weten over de gelovigheid van de mensen in jouw dorp. Uit de statistieken maak ik op dat het bij jullie op zondagochtend vlak voor kerktijd heel druk moet zijn in de straten rondom de kerken. Een soort drukte die je bij ons alleen op koopavonden in winkelstraten ziet, tijdens de uitverkoop.

Hervormd

Jouw dorp telt ongeveer zesduizend inwoners. Volgens de statistieken is meer dan de helft van hen bij jullie hervormd. Dan zijn er ook nog eens een heleboel gereformeerden. Bovendien begrijp ik uit de cijfers dat in jouw dorp veel meer mensen die bij een kerk staan ingeschreven ook werkelijk een kerk bezoeken.

Prediker wil ik natuurlijk niet tegenspreken, maar er is bij ons toch wel iets veranderd ten opzichte van de situatie in jouw dorp. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hoorde in 1899 in Zuid-Holland slechts 2 procent van de bevolking niet bij een kerk. Maar liefst 60 procent was hervormd. Tegenwoordig hoort ongeveer de helft van de Zuid-Hollanders niet meer bij een kerk. (Steekproef in 2002/2003: 46 procent is geen lid van een kerk.) Van de mensen die wel lid zijn, bezoekt een groot deel nog maar heel af en toe een kerkdienst.

Minder welvaart

Godsdienstsocioloog Manfred te Grotenhuis deed een aantal jaren geleden onderzoek naar oorzaken van ontkerkelijking. Volgens hem zijn oudere mensen kerkelijker en kerkser, mede doordat ze in hun vroegere levensjaren in minder welvarende en minder zekere omstandigheden leefden.

Als je het mij vraagt zijn de mensen in jouw dorp zich, meer dan wij, bewust van hun kwetsbaarheid en afhankelijkheid. Dat leidt blijkbaar tot bezinning. Ik las dat de Alblasserwaard sinds de omdijking van de polder tot in 1820 gemiddeld iedere vijftien jaar een watervloed meemaakte. Over kwetsbaarheid gesproken...

Na 1820 tot aan jouw tijd stond onze Waard gelukkig niet meer onder water. Voor jou en jouw dorpsgenoten en voor Alblasserwaarders in 2013 hoop ik op weer een jaar met droge voeten!

Liefs,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...