Assepoester in stijl

Anachronisme: stofzuigen gekleed als in 1913.
Ottoland, 12 januari

Ha Plonia,

Hoe zou dat zijn, je werk doen met een aantal lange rokken aan? Ik heb het uitgeprobeerd. Wat voor jou dagelijkse routine is, is voor mij een speciale ervaring.

Gedegradeerde prinses

De wc schoonmaken  terwijl je gekleed bent in het lang, dat is echt vreemd. De rokken geven je een heel feestelijk, vrouwelijk gevoel. Maar als je dan met spons en dweil aan de slag moet, lijkt het op geen enkele andere ervaring. Of het moet die van een gedegradeerde prinses zijn.

Aanvankelijk viel het me niet tegen, dat poetsen op z'n negentiendertiens, totdat de vloer aan de beurt was. Dweilen met een cirkel van lappen om je heen, dat is onhandig. Hoe zorg je ervoor dat je rokken droog blijven?

Schreiden op de trap

De trap beklimmen is leuk. Je moet de rokken ophouden, waardoor je vanzelf koninklijk gaat schreiden. Het wordt anders als je spullen in je handen hebt. Want hoe zorg je dat je niet op de zomen trapt en struikelt als je de handen vol hebt met een stofzuiger, slang en stang? Nou ja, jij hebt geen stofzuiger, dat scheelt. Toch denk ik dat er bij jullie regelmatig een vrouw van de trap moet kukelen.

Heel bijzonder is ook toiletbezoek. Zit je ineens met een heleboel meters stof op schoot.

En onze kat, die vond het maar vreemd, zo'n bewegende tent in huis. Hij sprong steeds voor me weg als ik zijn kant op kwam! Het is dan ook een kat uit 2013.

Hartelijke groet,
Anne Marie

4 opmerkingen:

 1. geweldig zeg, en is het ook warmer dan onze lange broek of rok met thermolegging?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je zult geen kou hebben in vier rokken, waaronder een van dikke molton, daar ben ik zeker van. Er horen ook nog lange gebreide kousen bij. Maar ik heb er nog niet mee in de vrieskou gewandeld; mijn dochters hebben me verboden in Plonia's kleding in het dorp te gaan lopen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aj joh, gewoon doen, in die lange rokken. Kijk eens naar van die jonge meiden, een paar jaar geleden midden in de winter met blote buik en knielaarzen over straat, zou jij dat dan wel doen? Overigens, mijn moeder was meidje in 1918 en droeg de schoonmaakspullen in een hengselmandje met zich mee naar boven, maar hoefde dat gelijkvloers niet te presteren, mocht alleen in een gewone mand, want anders had ze capsones! Overigens, dweilen e.d. doe je met een schort voor, droog werk met alle rokken en het schort onder de knieën waar je op ligt en nat werk? Dan sla je de zoom van je rokken over je schortebanden en lig je op je katoenen onderrok, de alleronderste dus. Als die nat wordt wring je die wat uit en hij slingert vochtig en vuil tegen je zwarte kousen tot hij weer droog is, maar voor het oog van je bazin en het bezoek ben je schoon. Zo werkte dat, die hele rokkenvracht hield mannenogen wel van dat pikante onderrokje weg, waarvan hooguit 5 cm. vanaf de grond te zien viel (behalve als het een frivole meid was, maar die stonden snel op straat). Die witte onderrok met je stofzuiger ernaast, misschien de banden strakker knopen en anders een oprijgsel in die rok naaien, na de eerste keer wassen is ie wel op de goede lengte gekropen en kan het oprijgsel er weer uit. Je staat daar echt naar mijnheer en zijn zonen te lonken of naar wie er maar aan de deur komt, foei toch. An48

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de tip: dweilen in je onderrok. En ik zal voortaan beter in de gaten houden dat mijn onderrok niet onder de rokken uitkomt :-) Ik ben van de spijkerbroekengeneratie en dus erg onwetend...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...