Imposante bakkebaarden

Jouw overgrootvader Melis Veldhuizen.

Ottoland, 5 december 2012

Hoi Plonia,


Kijk eens wat ik vorige week via een tante in handen kreeg: een foto van jouw overgrootvader Melis Veldhuizen!

Wat ziet hij er streng uit hè? Zijn bakkebaarden vind ik imposant. Als ik naar hem kijk, kan ik me zomaar voorstellen dat hij zijn dochter Maatje (jouw grootmoeder) verboden kan hebben om met voerman Izaak Weppelman te trouwen. Voermannen hadden niet zo'n goede reputatie, daar ben ik inmiddels wel achter. Bovendien droeg Izaak de achternaam van zijn moeder. Blijkbaar was Izaaks moeder niet getrouwd en was hij een buitenechtelijk kind. Een bastaard. Niet de eerbare echtgenoot die Melis voor zijn dochter in gedachten had.


Boze stem

Of het zo gegaan is, weet ik natuurlijk niet. Misschien was Izaak helemaal niet de vader van jouw vader. Hoe zou Melis gereageerd hebben toen Maatje hem vertelde dat ze zwanger was? Als ik zijn portret zie, kan ik zijn boze stem bijna horen. Maar ja, ook dat is fantasie.

Wat ik zeker weet is dat Melis Veldhuizen logementhouder was in Woudenberg. Daarover schreef ik je al op 9 april, toen ik je de geboorteakte van jouw vader stuurde. Daarin wordt Melis vermeld als de man die het kind van zijn dochter kwam aangeven bij de burgerlijke stand. Wat ik ook weet is dat hij voor Napoleon heeft gevochten in de slag bij Waterloo in 1815. Dat is het eerste waarover mijn ooms en tantes beginnen als ik de naam van Melis noem. Helaas ook het enige.

Weduwnaar

Zelf schrijf je in jouw stamboom op ons blog dat Melis is geboren op 3 mei 1791 in Woudenberg en overleed in Scherpenzeel op 21 juli 1886. Hij was getrouwd met Maria de Jong. Maria overleed in 1845. Ik schat dat Melis op het portret een jaar of vijftig is. Waarschijnlijk was hij dus al weduwnaar.

Ik heb de brief nog eens gelezen die Melis aan jouw vader schreef toen er een zoon van hem was overleden. Die brief staat onder het kopje 'Proza' op ons blog.
De plechtige taal past helemaal bij zijn gezicht. Zal ik mijn bericht ook eens zo plechtig afsluiten?

Ik noeme mij Uwe liefhebbende achterkleindochter,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...