Dreigement van broer Pieter

Mijn vader Gerrit Weppelman toen hij nog jong
was, met mijn zus Maartje (1880) en broer
Han (1881).
Hardinxveld, 17 december 1912

Beste Anne Marie,

Stel je nu toch eens voor dat mijn vader geen Weppelman had moeten heten; dan zou mijn meisjesnaam ook een andere zijn geweest.

Oude foto

Ik heb zondagmiddag nog eens een oude foto van mijn vader opgezocht en naar zijn gezicht gekeken, alsof dat me zou kunnen vertellen wie zijn vader is: Izaak Weppelman of een andere man? Helaas zijn er in de familie geen foto's van grootvader Izaak Weppelman, anders had ik de afbeeldingen ter vergelijking naast elkander kunnen leggen. Ik hecht er toch maar weinig geloof aan hoor, dat mijn grootmoeder voor haar huwelijk met een ándere man heeft verkeerd en dat ze dientengevolge moeder was voordat ze met Izaak trouwde. Totdat het tegendeel bewezen is, beschouw ik Izaak als mijn grootvader, al heb ik hem dan nooit gekend.

Gebroken klomp

Kleine Gerrit is op zijn zondagse schoenen naar school vertrokken. Hij had zaterdag bij het voetballen een klomp gebroken. Zijn vader, mijn broer Pieter, had het zaterdag druk in de smederij. En op zondag arbeiden we vanzelfsprekend niet, dus de gebroken klomp ligt nog in twee stukken naast hun deurmat. 't Is maar te hopen dat het lukt om hem te repareren.

Barbier

Een paar klompen kost tegenwoordig wel 40 centen. Pieter heeft op Gerrit gegromd en gezegd dat hij maar op zaterdagmiddag en - avond bij de barbier moet gaan werken om te ervaren wat arbeiden betekent. Het was slechts een dreigement, maar ik heb Pieter toch gemeld wat ik ervan dacht. Stel je voor: zo'n jongen de tronies van ruwe kerels laten inzepen. Denk je eens in welk een ruwe taal hij in de barbierswinkel zou leren. Nee, dan kan hij over een paar jaar beter in de smederij gaan helpen. Of in Aries hoepmakerij.

Je liefhebbende Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...