Ik ben géén suffragette

Uit ergernis over jouw schrijven heb ik mij bij het
sokken stoppen een paar keer in de vingers geprikt.

Hardinxveld, 23 november 1912

Dag Anne Marie,

Waarom moet ik mij van jou druk maken om de mogelijkheden van vrouwen in mijn dorp? Het merendeel van hen is best tevreden. Mevrouw Jacobs, die jij heel onbeleefd steeds Aletta noemt, is een geleerde dame. Dat zij met de huishouding geen genoegen neemt, welnu, dat kan ik mij voorstellen.

Aagje

Misschien kun jij beter met Aagje Hoogendoorn gaan corresponderen. Op de vijfden van deze maand is er weer een bijeenkomst geweest van de Hardinxveldse Bond voor Vrouwenkiesrecht. Aagje is presidente van de afdeling geworden. Er hebben zich tien nieuwe leden gemeld. Zal ik jou ook aanmelden?

Suikerbeest

Ik zal je vertellen waarover ik mij druk maak. Over een leuke verrassing voor de kleine Gerrit. Het is immers bijna Sint Nicolaas. De jongen wil graag een suikerbeest. Nu denk ik erover om er zelf een te maken, maar ik heb dat nog nooit gedaan. Ik ben bang dat ik dure suiker zal verknoeien.

Nieuwe klompen

Natuurlijk kan ik ook een suikerbeest bij de bakker kopen. Dan moet ik de aankoop van een paar nieuwe klompen wat langer uitstellen. Elke week leg ik wat huishoudgeld opzij voor een nieuw stel. Mijn rechterklomp is namelijk bijna doorgesleten, en de linker wordt ook al slecht. Dit is het vraagstuk dat mij momenteel bezighoudt. Geen diepgravende kwesties, geen politieke zaken, geen vrouwenrechten. Al denk ik over beschouwelijke dingen natuurlijk ook wel eens na.

Welnu, als je neerkijkt op mijn eenvoudige leven en liever met een suffragette wilt corresponderen, dan moet je het maar zeggen. Ik wil het Aagje best vragen. En o, gebruik het woord 'hartstikke' maar niet meer. Dat is een zeer onfatsoenlijk woord!

U groetend,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...