Gedachten bij een granaatappel

Een granaatappel kun jij vast nergens kopen. Mooi is 'ie hè?
Ottoland, 7 november 2012

Hey Plonia,

Een mooi stilleven, die foto van alle ingrediënten voor jouw schoenlapperstaart. Grappig dat jij kaneel in een papieren zakje koopt. En dat jullie de temperatuur van de oven niet aangeven in recepten. Op zo'n kolenfornuis zit natuurlijk geen thermometer, dat was ik even vergeten. Ik ga het recept ook een keer uitproberen. Zo'n historische lekkernij, dat wil ik proeven.

Vandaag heb ik trouwens iets geproefd wat óók historisch is: een granaatappel. Salomo schreef er in zijn Hooglied al over. Ik denk dat jij bij de winkeliers in jouw dorp geen granaatappel kunt kopen. Maar ja, jij hebt weer roze sparappelen. Ik heb informatie opgezocht over deze aardappel en las dat hij heerlijk smaakt en inderdaad goed te bewaren is. In de winkel heb ik deze aardappel nooit gezien, helaas.

Anti-spruitmiddel

Het schijnt zo te zijn dat de aardappelen die wij tegenwoordig kopen zijn behandeld met een chemisch anti-spruitmiddel. Dan heb ik toch liever een soort die wat minder makkelijk te schillen is, maar wel zonder chemische rommel bewaard kan worden. Dat is dan weer iets wat in jouw tijd beter geregeld is.

Dinsdag stond er in onze krant een citaat van Jac. P. Thijsse (geboren in 1865). Je weet wel, de man van de Verkade-albums. Hij schreef in een brief:

'Ik lees tegenwoordig veel geschiedenis. Heel nuttig, want je ontdekt dan dat het vroeger met de menschen toch nog veel ellendiger gesteld was dan thans. Wanhoop nooit aan vooruitgang.'

Het is waar: werklozen hebben bij ons bijvoorbeeld récht op een uitkering. Verder hebben wij goede arbeidsvoorwaarden, veiligheidsvoorschriften, regelingen voor weduwen en wezen. Bij jullie is dat geloof ik minder goed geregeld.  Schrijf je me daar eens wat over?

Overvloed

Maar... als ik lees hoe tevreden jij bent, en dat je niks weggooit wat nog op de een of andere manier gebruikt of gerepareerd kan worden, dan vind ik jouw tijd beter. Wij kunnen in de winkels een enorme overvloed aan voedsel krijgen, uit alle uithoeken van de wereld. Granaatappels, ananassen, bananen, aardbeien en frambozen (ook in november nog!), heel veel soorten groenten. Sla is er het hele jaar door. Toch wordt er momenteel veel geklaagd.

Als je veel hebt, heb je veel te verliezen. Dat maakt eerder angstig dan dankbaar.

Hartelijke groet,
Anne Marie

1 opmerking:

 1. hoi anne marie
  ik vroeg me EVEN af of in 1912 de albums van verkade al bestonden. dat ze er vòòr 1940 al waren, wist ik. ik pakte 'vogelzang' erbij. een in 1965(!) posthuum uitgegeven album, dat thijsse in 1938 schreef, kort voor de dood van zijn vrouw.
  daarin stonden alle 18 albums die thijsse daarvoor had geschreven. in 1912 werd het 7e deel uitgegeven, en in 1906 het 1e deel...
  thijsse overleed in januari 1945.
  gegroet, jan

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...