Strijdster voor vrouwenrechten

Speciaal voor jou heb ik vanmorgen mijn
werkplek op de foto gezet.
Ottoland, 27 oktober 2012

Hoi Plonia,

Vandaag schrijf ik je tussen het tikken van krantenberichten door. Mijn collega-journalist heeft vakantie, dus nu mag ik de krant in m'n eentje maken. Vanmorgen heb ik op de redactie gezeten, waar geen collega te bekennen was. En vanmiddag thuis moet ik, tussen wat huishoudelijke taken door, ook nog wat berichten verwerken.
Het geeft me het gevoel dat de dag een te kleine koffer is, niet geschikt voor de berg werk die ik moet verplaatsen.
Ken jij dat gevoel eigenlijk? Of kabbelen jouw dagen rustig voorbij, van het aansteken van je kolenkachel in de ochtend tot het uitblazen van je olielamp voor het slapen gaan?

Tips

Bedankt voor je 'nuttige wenken' voor tijdreizigers. Bij ons zou niemand dat zo zeggen; wij hebben het over 'handige tips'. Maar je hebt gelijk: in een gids moet ook wat komen over eetgewoonten en bezienswaardigheden in jouw dorp. En ik vind het een geweldig idee om bezoekers te ontvangen in de hoepmakerij. Mensen uit mijn tijd zijn gek op 'oude ambachten'. Je kunt rustig meer dan 10 cent entree vragen. Er moet nog wel een geldwisselkantoor op poten gezet worden, want in plaats van guldens hebben wij euro's. Of neem je ook genoegen met betaling in natura?

Suffragettes

Ik zou nog reageren op het verhaal over suffragettes dat jij had gelezen. Ik ken het verhaal natuurlijk niet, maar de schrijver gaat er blijkbaar vanuit dat zijn lezers niet positief over dergelijke vrouwen denken. Anders had hij niet geschreven dat de suffragette 'een uitdrukking van zelfvoldaanheid op haar magere gelaat' heeft. En hij schat blijkbaar ook in dat de lezers het leuk vinden als zo'n strijdster voor vrouwenrechten door een boer gedwongen wordt huishoudelijk werk te doen.

Hakken in het zand

Zelf ben ik overigens niet zo enthousiast over suffragettes. Ze doen meer kwaad dan goed. Het werkt overal zo: een veranderingsproces heeft z'n tijd nodig. Wie de verandering wil forceren, bereikt juist dat mensen die aarzelen de hakken extra in het zand zetten. Zeg maar tegen de suffragette in jouw dorp - hoe heet ze ook alweer, Aagje toch? - dat ze geduld moet hebben. Over honderd jaar zijn we een stuk verder.

Ik wens je een mooie zondag morgen!

Liefs,
Anne Marie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...