Nuttige wenken voor tijdreizigers

Er groeien veel wilgen in ons dorp. We gebruiken
de wilgentenen voor diverse zaken.
Hardinxveld, 25 oktober 1912

Dag Anne Marie,

Als ik je adviezen aan mensen uit 2012 zo lees, lijkt het wel alsof er in mijn dorp een vreemde stam uit een nog maar pas ontdekt gebied woont. Maar ik moet erkennen: het klopt allemaal wel. Alleen vind ik het vanzelfsprekend, die omgangsvormen en gewoonten. Voor jullie zijn ze dat blijkbaar niet.

Tien cent entree

Enfin, ik begin de kansen van bezoekers uit de toekomst steeds meer te zien. Ik dacht: misschien zijn er gasten bij die de hoepmakerij van Arie willen bezoeken. Dan zien ze nog eens een echte ambachtsman aan het werk. Denk je dat we 10 cent entree kunnen vragen? Jullie zijn tenslotte welvarend. Of is 10 cent teveel? Het is ongeveer de prijs van een brood. Voor een paar centen meer kunnen de mensen koffie van me krijgen, van versgemalen bonen.

De prijzen van brood.

Grienden en zalm

Ik vind dat jouw gids voor tijdreizigers nog niet volledig is hoor. Je moet de lezers wel vertellen hoe mooi mijn dorp is. Dat er veel ongerepte grienden zijn (dat zijn wilgenbossen) en dat er volop verse zalm in de rivier zwemt. Je moet ook iets schrijven over de heerlijke dingen die we eten: zelfgemaakte puddingen, verse vis uit de rivier, stoofperen uit onze boomgaarden. Griesmeel, boekweitgrutten, gewelde en gekookte bruine bonen met gedroogde appeltjes en spek... En dat de mensen bij café Bakker wat kunnen drinken.

Je liefhebbende,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...