Lesje over stijfsel

Je moet stijfsel oplossen in koud water en dan heet water toevoegen.
Hardinxveld, 10 oktober 1912

Beste Anne Marie,

Je vroeg naar het gebruik van stijfsel. Om te beginnen bevreemdt het mij dat jullie geen stijfsel gebruiken. Het beschermt je uitzet en je goeie goed tegen slijtage en vuil. En het ziet er veel netter uit.

Tafellaken

Ik gebruik stijfsel onder andere voor mijn lakens en schorten. Als je overhemden ermee behandelt, krijgt de stof zijn stevigheid terug. Dan moet je ze wel strijken terwijl ze nog vochtig zijn. Verder voorkomt een behandeling dat vlekken in mijn zondagse tafellaken trekken. Bij een volgende wasbeurt lost het stijfsel op en het vuil spoelt er dan ook meteen uit.

Als je wilt dat je wasgoed juist heel soepel en zacht wordt, moet je het na droging strijken. Je strijkbout glijdt bovendien makkelijker over de stof. Ik begrijp werkelijk niet dat jullie het niet meer gebruiken. Hoe krijgen jullie vlekken overal goed uit? En je legt het ook al niet op de bleek. Ach, ach, vooruitgang is maar betrekkelijk hoor.


Geen slons

Bij donker gekleurd wasgoed moet je niet teveel gebruiken, anders krijg je een witte aanslag op het goed. En: hoe meer stijfsel en hoe minder water je gebruikt, hoe harder het resultaat wordt. Dus voor de rokken moet je niet te veel gebruiken. Maar verzuim het niet, want anders denken de mensen dat ik een slons ben.

Vandaag ben ik begonnen aan een omslagdoek. Daar ga ik nu nog een uurtje aan breien. Ik kan die omslagdoek straks ook gebruiken om mijn kind mee toe te dekken als het erg koud is.

O ja, Dit de hoepmaakster ken ik niet hoor. Die moet zeker nog geboren worden. En eh, als wetenschappers weten hoe het moet met die deeltjesversneller, breng je dan ook chocolade hagelslag mee? Dat lijkt me heerlijk. Of stuur anders een pakje vooruit.

Je liefhebbende,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...