Bezoek uit den toekomst

Ons fornuis brandt weer, dus ik heb mijn petroleumstellen minder
vaak nodig.
Hardinxveld, 1 oktober 1912

Beste Anne Marie,

Heel vermakelijk, jouw beschrijving van een logeerpartij. Ik heb het Arie voorgelezen, hij moest er ook hartelijk om lachen. Sokken stoppen is trouwens helemaal niet zo moeilijk hoor. Als je komt kan ik je dat best leren. En we kunnen beslist een extra po voor je organiseren, zodat je 's nachts niet door het donker naar de plee hoeft. Bovendien hebben we inmiddels ons fornuis aangestoken, dus kou hoef je niet te hebben.
Ha, ha, ik zie de krantenkop in 'De Nieuwe Merwebode' al voor me: 'Bezoek uit den toekomst voor P. Loeve'

Zingen

Je vergat nog wel iets te melden: onder het werken zou ik je liedjes leren. Als je zingt onder het werken, valt het je minder zwaar. Ik zou jou bijvoorbeeld 'Klein vogelijn op groene tak, wat zingt g'een lustig lied' kunnen leren. Wellicht kun jij mij liederen leren die ik nog niet ken?

De vrouwen op de foto die je meezond ken ik wel. Achteraan, met haar hand aan de kin, staat Jaan Klop. Ze is waterdraagster. Voor een luttel bedrag vult ze de regentonnen van dorpsgenoten met water dat ze nabij het veer uit de rivier haalt. Je ziet haar emmers rechts op de foto staan. De vrouw helemaal rechts is op weg naar haar akkertje, om groenten te halen. De anderen ken ik ook, maar ik zal je niet vermoeien met hun namen.

Klitwortel op brandewijn

O, wat ik ook nog bedacht: als je komt logeren kun je me helpen met het inmasseren van klitwortel op brandewijn. Dat middeltje is heel goed voor je haar en hoofdhuid, maar het is een heel karwei om het aan te brengen. Ik kan het dan meteen bij jou doen. Ken je het middel misschien?

Je liefhebbende,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...