Over zuurkool en onzin

Arie schonk me een paar mooie planken. Hij
heeft ze meteen bevestigd.
Hardinxveld, 12 september 1912

Beste Anne Marie,

Hoe kan het zijn dat jarigen een huis vol visite hebben bij jullie? Hebben die mensen daar tijd voor? En wonen ze allemaal dichtbij of hebben ze zelfs tijd om te reizen? Wij werken van 's morgens vroeg totdat de kippen op stok gaan. Nu ja, in de winter niet hoor, dan zitten de kippen al voor 't avondeten op hun stokken.

Bij mij is in de morgen mijn moeder op bezoek geweest. Ze at boerenmeisjes met mij en ik kreeg een mooie kop en schotel van haar. 's Middags kwam zus Neeltje even, van haar kreeg ik een ontbijtbordje dat bij de kop en schotel past. Gisteravond kwamen broer Pieter en de kleine Gerrit nog even. Zij wonen naast ons, maar dat wist je al. Pieter dronk met Arie een borreltje. Gerrit zat toch te smullen van de broeder die ik 's morgens had gebakken, 't was een genot om naar te kijken. O, wat ik bijna vergeet te vertellen: Arie had een paar mooie planken voor me gekocht en rood geverfd. Voor in de keuken. Ik zend je een foto.

Onzin

Je schreef iets over vrouwen die 'economisch onafhankelijk' zijn. Ik begrijp niet zo goed wat daarmee bedoeld wordt. Als je het mij vraagt, zijn we allemaal afhankelijk van elkaar. Als je vee in de sloot ligt, als de bliksem inslaat, als je bedlegerig bent of als je suiker op is; er zijn zoveel momenten waarop een mens het alleen niet redt. Arie is net zo goed afhankelijk van mij, en Pieter van zijn huishoudster. Wie moet er de was doen als zij aan het werk zijn in de hoepmakerij of de smederij? Wie moet de meubels poetsen, het eten koken, warme sokken breien? Nee, ik vind het maar onzin, dat gedoe over onafhankelijkheid.

Zuurkool

Je vroeg hoe ik mijn zuurkool maak. Nu, dat is werkelijk eenvoudig:
Neem 2 kilo witte kool, grof gesneden of geschaafd, 30 gram zout, 10 gram zwarte peperkorrels, 10 tot 20 gram jeneverbessen. Je moet de koolsnippers in kleine porties kneden met zout, totdat de kool zacht wordt. Dan leg je de kool in lagen in je Keulse pot, met de peperkorrels en jeneverbessen ertussen. De bovenste laag moet je afdekken met een doek. Daar leg je een plank bovenop met een flinke steen om de plank te verzwaren. De pot moet je enkele dagen in je kelder laten staan en het vocht giet je regelmatig af. Weet je dat het met rode kool ook kan? De kool kun je na vijf weken eten. Lekker met spekjes.

Eet smakelijk!
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...