Midden in de oogsttijd

De eerste oogst uit onze boomgaard.
Hardinxveld, 5 september 1912

Beste Anne Marie,

De boerderij op de foto die je mij zond herken ik zeker! Mijn schoonvader Willem Loeve woont er tegenover. Ik weet hoe de familie heet die er woont: het zijn Aart en Eigje Muilwijk met hun kinderen. Eigje is de dochter van de vorige bewoner, boer Johannes Beuzekom. Ik zal Aart en Eigje maar niet vertellen dat jullie over honderd jaar mijn kleding in hun boerderij tentoon gaan stellen. Ze zouden zeker denken dat ik krankzinnig geworden ben. Aart is een man die van aanpakken weet. Zijn kinderen zie ik ook vaak bezig op het erf. Melkbussen boenen, mest kruien, emmers sjouwen.

Buikpijn

Of de oogst in mijn boomgaard al is begonnen? Wat dacht je. We hebben zoete appels, maar ook Lemoenen. Ken je die? Ze lijken op de Goudreinet. Ik gebruik ze voor de moes. Op zolder heb ik kranten uitgespreid. Daarop bewaren we de appels, in rijen naast elkaar. Bewaarappels blijven maanden goed hoor. Ik ben ook al bij bakker Van Wijngaarden geweest, om een afspraak te maken voor het appeltjes drogen. Volgende week kan ik een paar emmers brengen. Mijn moeder, zus Neeltje en Aartje, de huishoudster van broer Piet, komen dan helpen met schillen. Omdat ik altijd mijn brood bij Van Wijngaarden koop, wil hij mijn appels gratis voor me drogen op zijn oven. Moeder bewaarde vroeger gedroogde appeltjes op zolder. Als kind heb ik daar samen met Neeltje eens vreeslijk van gesnoept. Toen de appeltjes opzwollen in onze buik, kregen we buikpijn.

Zuurkool maken

Ook in mijn moestuin is er veel oogst. Gisteren heb ik bonen in het zout gezet, in een grote Keulse pot. Binnenkort kunnen we ook walnoten oogsten. En peren stoven. En over een tijdje ga ik ook zuurkool maken. Doe jij dat ook?

Arie roept of ik al koffie heb, dus ik stop nu met schrijven.

Je liefhebbende,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...