Jeneverbessen, gewoon uit de supermarkt. |
Hey Plonia,
Tot mijn grote verbazing heb ik vandaag zonder moeite jeneverbessen gescoord...eh, gevonden. Gewoon in een supermarkt. Dat is een kruidenier met een hele grote winkel, zonder toonbank, maar wel met een kassa. Een paar kassa's, om precies te zijn. Eerlijk gezegd dacht ik dat niemand anno 2012 nog jeneverbessen zou kopen of verkopen. Zelf had ik ze in ieder geval nog nooit gekocht. Ik tuurde tussen de peperkorrels, de kaneelstokjes en de kruidnagelen. En tussen exotische kruiden die moderne mensen in hun eten doen. Maar bij kruidenrekken heb ik hetzelfde als bij boekenkasten, ik vind er alleen wat ik niet zoek.
Geen cranberry's
Een jongen met twee oorbellen in (dat is mode bij ons, van die platte rondjes op de oorlel), keek me glazig aan toen ik hem naar jeneverbessen vroeg. Zijn collega zei aarzelend: 'Oh, cranberry's'. Typisch kinderen van moeders die nooit zuurkool maken. Ik zei: 'Nee, geen cranberry's. Jeneverbessen, voor de zuurkool.'|Kun jij je dat voorstellen? Kruideniers die niet weten wat ze verkopen? Gelukkig bemoeide een derde medewerker zich ermee. 'Bij de kruiden. Ik weet het zeker'. Hij had gelijk. Ik ging de winkel uit met een doorzichtig plastic doosje met zwarte bolletjes erin. Bolletjes die lekker kruidig ruiken.
Toen moest ik nog een Keulse pot hebben. Ik ging naar de Welkoop, een winkel waar ze dicht bij het agrarische leven staan. Waar medewerkers weten wat je met witte kolen uit je moestuin doet als het winter wordt. Maar nee, ze hadden geen Keulse pot. Daar sta je dan, met je jeneverbessen.
Verjaardagen
Je vroeg hoe het kan dat wij op onze verjaardagen zoveel visite krijgen. We hebben het wel druk, maar de meeste mensen zijn 's avonds niet meer met hun werk bezig. En we hebben allemaal een auto, je weet wel, een automobiel. Het gevolg is dat we naar veel verjaardagen gaan, taart, worst en bonbons eten en dat de helft van de Nederlanders te dik is.Je hebt me trouwens nog niet verteld wat je met jouw gedroogde appeltjes gaat doen. Eet je die zo op? Of doe je ze door je eten?
Groet,
Anne Marie
Keulse potten zijn nog wel eens te koop in museumwinkels, of op markten waar bric a brac te koop is, of op braderieën. Op Marktplaats zijn ze ook wel te vinden.
BeantwoordenVerwijderenMisschien is er ook info te vinden voor alternatieven op http://eenvoudigleven.blogspot.nl/
Keulse potten zijn vaak niet goedkoop.
Mijn moeder gebruikte er vroeger één om zout in te bewaren, zonder deksel erop. Als ik het goed heb begrepen is het materiaal zodanig dat zout er goed in blijft en niet vochtig wordt.
Kan ook in een plastic emmertje of T upperware kom met klemdeksel. Wel zorgen dat de groente onder het vocht blijft bv schoteltje omgekeerd erop met voedselveilig gewichtje (steen) naar keuze daar weer op, verder net zo behandelen als in Keulse pot en donker en koel wegzetten. Soortgelijke potten zijn te koop bij de winkel br. ouwersmarkt en ik meen ook in Friesland, Jubbega, winkel gespecialiseerd in wijn- en bier en inmaakspullen en visgerei. Plonia kon dat niet, die moest het van hporen zeggen hebben, maar wij kunnen googelen. Er zijn in Duitsland ook zwarte of heel donkere imaakpotten te koop met inzinkend deksel, kun je water in de rand gieten tegen bacterieën (misschien wel bierbrouwgereedschap?). Oh, en die Keulse zoutpotten? Die hebben de eigenschap door de samenstelling van de aardewerksoort vocht aan te trekken, daarom blijft zout droog, maar pas op; bij klam weer trekken ze zoveel vocht aan, dat de pot op de droogste plek in je huis moet staan.
BeantwoordenVerwijderenDe Brouwmarkt is in Almere, volop keuze uit Keulse potten, inmaakketels enzovoort!!!
BeantwoordenVerwijderenRia