Bezoek van 't Vlooienventje

Ik had een emmer vol toen ik mijn gedroogde
appelen ophaalde bij de bakker. Ik bewaar ze
in blikken.
Hardinxveld, 17 september 1912

Beste Anne Marie,

Och, wat was het fris toen ik deze morgen vroeg opstond om de was te doen. Het water waarin 't wasgoed vanaf zaterdagavond had staan weken was gewoon koud. Een mens zou er reumatiek van krijgen. Eerdaags haal mijn gebreide borstrok uit de mottenballen. Met het aansteken van de kachel wachten we nog maar even, een mens moet geen kolen verspillen. Gelukkig knapt een mens op van een kop hete koffie.
Ik heb de bedelaar die zo nu en dan door het dorp sloft ook een bak koffie gegeven. De mensen noemen hem 'het Vlooienventje'. Vanwege zijn naam durf ik hem nooit in huis te laten. Het Vlooienventje slurpte dat het een lust was en had het over de mond en klauwzeer die net als vorige zomer heerst. Nu maar hopen dat onze geit Gijsje ervoor gespaard blijft.


Keulse pot

Dat jij nou toch geen Keulse pot meer kunt krijgen in jouw dorp. Als de mensen geen zuurkool meer maken, wat doen ze dan eigenlijk met de jeneverbessen die jouw kruidenier nog wel verkoopt? Zelf ga ik morgen weer een voorraadje bonen in het zout leggen, in een Keulse pot, dat spreekt vanzelf. Dat doen de mensen in jouw dorp blijkbaar ook niet meer. Ik vroeg het Vlooienventje of hij zich kon voorstellen dat de mensen later geen Keulse potten meer in hun kelder hebben staan. 'Da's onmeugelijk', zei hij. 'Een mens ken d'n winter niet doorkomme zonder voorraad.'

Recept

Met plezier geef ik je een recept voor het bereiden van gedroogde appelen:
Je neemt 150 à 200 gram gedroogde vruchten, 4 deciliter water, een stukje pijpkaneel, aardappelmeel en 50 à 100 gram suiker. Het kan nodig zijn de appelen te wassen. Daarna zet je ze een nacht in de week met de pijpkaneel. Voor de maaltijd moet je ze 20 minuten koken, met pijpkaneel en suiker. Schep dan de vruchten met de schuimspaan uit het vocht en haal de pijpkaneel eruit. Bind het vocht met het aangemengde aardappelmeel en giet dat over de vruchten. Laat me maar weten of je het lekker vond. Zelf bewaar ik mijn gedroogde appelen nog. Er zijn voldoende verse vruchten momenteel.

Je liefhebbende,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...