Een orgel en een voorzanger

Mijn kerkbijbeltje en een schone zakdoek leg ik op
zaterdag al gereed.
Hardinxveld, 9 juli 2012

Dag Anne Marie,

Wat vervelend voor je dat jouw kerk geen kerkgebouw heeft. Mis je dat niet, de sfeer van een huis dat is gebouwd voor God? Ik neem aan dat jullie gemeente er hard voor spaart?

De zondag vind ik de mooiste dag van de week. Ik hoef dan geen stoep te schrobben, vlekken uit wasgoed te boenen of onkruid te wieden. De dag ervoor schil de aardappels, braad ik een stukje vlees en maak ik soms een mooie pudding. Ook leg ik mijn hoed, kerkbijbeltje en een mooie schone zakdoek gereed. En in de winter zet ik mijn stoof klaar, met een kom voor hete kooltjes, want we hebben geen kachel in de kerk.

Meisjes apart

Na het ontbijt wandel ik samen met Arie over de dijk naar de kerk. Onderweg zien we altijd bekenden en familie, daar lopen we dan mee op. Iedereen heeft zijn netste kleren aan en de meisjes dragen linten in het haar. In de kerk zitten de grote meisjes op een aparte galerij, niet bij de jongens. Dat komt de eerbied ten goede. Wat ook zo mooi eerbiedig is: tijdens de gebeden gaan de mannen staan.

Trommels en gitaren hebben we niet in onze kerk hoor. Gelukkig niet, zou ik zeggen. We hebben een prachtig orgel, en een voorzanger die ook voorlezer is. Dat is diaken A. Eijkelenboom. Het is goed dat hij er is, want sommige lieden zingen zó traag of juist zó snel dat ze de kerkzang dreigen te ontregelen. We zingen alleen psalmen, geen andere liederen. David schreef 150 psalmen, daar staat alles in. Gastpredikanten laten soms een gezang zingen, maar dan houd ik mijn mond.
Op dit moment hebben we geen eigen dominee. De vorige, dominee Van Griethuijsen, is vorig jaar vertrokken. De kerkenraad zoekt nu naar een opvolger.

Avondmaal

In de preek gaat het vaak over de noodzaak van bekering. Alleen de bekeerden gaan aan het avondmaal. Zij kunnen vertellen hoe zij uit de duisternis tot Gods wonderbaar licht zijn geroepen. Bij het laatste avondmaal zaten er tien mensen aan. Tien bekeerden in een kerk vol toeschouwers.

Uw liefhebbende,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...