Zwangerschapskwaaltjes

Ik heb mijn nachtspiegel nu elke nacht nodig.
Hardinxveld, 25 juni 1912

Beste Anne Marie,

Je vroeg hoe het met mijn zwangerschap gaat. Welnu, dat zal niet anders zijn dan honderd jaar geleden of honderd jaar later. Ik ben daaglijks moe en moet vaker plassen. Het was juist zo heerlijk dat ik 's morgens geen nachtspiegel hoefde te legen de laatste tijd. In de winter ga ik 's avonds niet altijd door het donker en de kou naar onze plee in de achtertuin; dan moet ik dus meestal de pot gaan legen 's morgens. Maar in de zomer is dat een ander verhaal. Alleen: nu moet ik elke nacht een keer uit bed om mijn blaas te legen. Ik heb maar wat extra stukjes krantenpapier gesneden deze week.

Huilbui

Gisteren had ik ineens een huilbui. Dat zal ook wel met de veranderingen in mijn lijf te maken hebben. En met de aanstaande verhuizing. Over ruim drie weken is het al zover. Ineens viel het naderende afscheid van de plek die me in een paar maanden al zo vertrouwd is geworden me zwaar. Mijn moestuin: ik heb alles voor niets gezaaid en geplant! Gelukkig heb ik al bessen, andijvie en sla kunnen oogsten. En aardbeien. En bij het nieuwe huis horen ook een boomgaard en moestuin. Maar de moestuin daar staat vol met onkruid. Sommige groenteplanten kan ik misschien mee laten verhuizen.

Arie blijft maar praten over de plannen die hij heeft voor een eigen hoepmakerij. Hij heeft al een buigmachine gekocht. De kelder bij het nieuwe huis is groter, daar ben ik blij mee. We kunnen er straks goed onze oogst bewaren. Al zal ik nog hard moeten werken om de moestuin op orde te krijgen.
Verder moet ik je vertellen dat er vorige week in de krant stond dat zes vrouwen een Hardinxveldse afdeling van de Nederlandse Bond voor Vrouwenkiesrecht willen oprichten. Nu, ik heb echt geen tijd om mijzelf daarmee bezig te houden hoor!

O ja, ik vond het erg leuk om te zien dat het huis van mijn zus Neeltje er nog staat. Bedankt voor de foto.

Je liefhebbende,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...