Jeugd zonder vader?

Ottoland, 16 mei 2012 

Ha Plonia,

Speuren in onze stamboom leverde weer een verhaal op. Deze keer over je grootvader van moeders kant, Pieter Dubbeldam. Hij blijkt, net als je vader, een buitenechtelijk kind te zijn. Het wordt me steeds duidelijker dat dit in de negentiende eeuw heel vaak voorkwam.

De geboorteakte van Pieter Dubbeldam, grootvader van Plonia. Aart Stam 'verklaarde de comparanten vader van hetzelfde kind te zijn' staat erin.
Na bestudering van de stamboomgegevens ben ik niet jaloers op Pieter en nog minder op zijn moeder Plonia, of Pleuntje, Dubbeldam. (Zij had dus dezelfde voor- en achternaam als je moeder.)

Plonia wordt geboren op 29 september 1795 in Hardinxveld. Op 14 september 1819 wordt ze in Strijen moeder van Pieter Dubbeldam, die later jouw grootvader zou worden. Plonia is dan 23 jaar. De vader van Pieter blijkt de 43-jarige Aart Stam te zijn. Hij meldt Pieter aan bij de burgerlijke stand en erkent ook dat hij de vader is. Dat staat erbij in de geboorteakte. Plonia raakte dus zwanger van een man die twintig jaar ouder was dan zij! Zou Aart voor Plonia en Pieter gezorgd hebben? Maar waarom trouwde hij dan niet met jouw overgrootmoeder? Op de een of andere manier vind ik het allemaal niet erg romantisch klinken.

Plonia Dubbeldam overlijdt al op 34-jarige leeftijd in Sliedrecht, op 9 maart van het jaar 1830. Pieter is dan nog maar tien jaar. Inmiddels is Plonia overigens wel getrouwd. Toen Pieter vier jaar was, in 1823, trouwde ze met Jan Eversen Walraven.

Heeft jouw moeder wel eens iets verteld over het leven van haar vader?

Over jouw bericht van maandag schrijf ik je later nog. Ik denk dat we voorlopig niet uitgepraat zijn over de positie van vrouwen.

Hartelijke groet,
Anne Marie

1 opmerking:

  1. Ik vind het zo'n leuk Blog, zo'n leuke manier om je familiegeschiedenis te delen. Echt Top!!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...