Het zit me dwars

Ik heb de vlekken met borstel en zachte zeep
bestreden alsof het vrouwonvriendelijke
wetboeken waren!
Hardinxveld, 14 mei 1912

Dag Anne Marie,

Het laat me niet los dat jij me zielig vindt omdat ik als getrouwde vrouw handelingsonbekwaam ben en mijn man moet gehoorzamen, volgens de wet. Ik was nooit zo bezig met de wet. Tussen Arie en mij gaat het goed, daar gaat het om. Maar na ons gesprek van zaterdag heb ik het gevoel dat vrouwen in 1912 volgens jou als kinderen worden behandeld. Dat zit me dwars. Mijn ergernis heb ik uitgeleefd op het wasgoed. Met een borstel en groene zeep heb ik de vlekken driftig bestreden, alsof het vrouwonvriendelijke wetboeken waren.

Tijdens de koffie heb ik een krantenartikel uit de Nieuwe Gorinchemse Courant opgezocht uit 1907. Ik heb het altijd bewaard. Het is geschreven door M.J. Besselaar uit Arkel. Hij had een bijeenkomst over vrouwenkiesrecht bezocht en schrijft onder andere:

'De vrouw denkt, redeneert met het hart, de man met het verstand. De man ontdekt, sticht, schept; de vrouw reproduceert.'
En verderop:
'De aanstaande moeder heeft haar ziel blank en heilig te houden (heilig, dit is: afgezonderd, dus buiten politiek) als voor de wijding tot een hooge-priesterschap. Want wat anders is het moeder-zijn?'

Vind je dat niet mooi gezegd? Denk je niet dat vrouwen een andere bestemming hebben dan mannen?

Nu moet ik weer snel verder met mijn wasgoed, anders ligt het niet op tijd op de bleek.

Je liefhebbende,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...