Waschrokken en corsetten

Advertentie in de Nieuwe Gorinchemse
Courant van 14 april 1912.
Hardinxveld, 23 april 1912

Dag Anne Marie,

Je excuses aanvaard ik. Om twee redenen: je hebt gelijk als je zegt dat we best om elkaar mogen lachen. Het is zelfs gezond als een mens af en toe om zichzelf lacht.
En: dit blog zou ontsporen als ik je niet help. Dit bedoel ik niet hoogmoedig. Je zult best vér komen zonder mij. Maar jouw uitleg bij de foto die je laatst meestuurde klopte bijvoorbeeld al niet. Ik woon niet vlak bij het huis rechts op die foto. Ik woon een stuk verder aan de dijk.
De foto bezorgde me overigens kippenvel. Arie had het er namelijk vorige week over dat hij de dijkwoning direct achter het rechtse huis wil kopen. Die staat onderaan de dijk, dus lager dan het huis dat je ziet. Er staat een mooie schuur bij waarin hij zijn eigen hoepmakerij kan beginnen. Het idee bezorgt me de zenuwen. Een huis kopen en schuld maken voor een eigen bedrijf... En toen stuurde jij me die foto.

Onderrokken
Welnu, je vroeg me om informatie over mijn kleding. Dat is eenvoudig. Ik draag een katoenen onderbroek die reikt tot aan de knie en bovenaan wordt vastgeknoopt met bandjes. En een wijd, katoenen hemd. Daaroverheen draag ik een corset. Op bijgaande advertentie zie je een dame die de veters van haar corset aantrekt. De banden op haar schouders zijn van haar hemd. Bij koud weer draag ik over mijn corset een borstrok. Dan draag ik een blouse, een witte onderrok, drie gekleurde onderrokken en een fraaie bovenrok. Ook de buitenste onderrok is mooi om te zien, want als het koud is sla ik soms mijn bovenrok over mijn hoofd en schouders. Dan zien de mensen mijn bovenste onderrok. Mijn rokken trek ik over mijn hoofd aan, omdat ik anders de onderrokken mee omhoog trek. Nette bovenkleding was ik niet vaak; die zou daar maar van slijten. Bovendien: af en toe luchten is voldoende. Werkkleding, schorten en de onderste onderrok was ik wel regelmatig. Die onderste rok is daarom ook wit. Deze moet wel eens wat spetters opvangen als ik ergens neerhurk, als ik nodig moet, begrijp je? Nu ik het erover heb: het lijkt me voor jou lastig om dit op damesachtige wijze te doen, vanwege jouw broeken.

De advertentie is van J.A. Polak. Die is gevestigd op de hoek Groote Markt/Molenstraat in Gorinchem. Je ziet dat hij ook onderrokken verkoopt. En waschrokken. Die verkopen ze daar nu vast niet meer.

Een hartelijke groet,
Plonia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...