Wrede huurbaas


In Giessen-Oudekerk zette huurbaas IJzeren Jan een gezin op straat,
met meubels en al
Ottoland, 24 maart 2012   

Dag Plonia,

Jouw verhaal over het gezin dat dakloos werd, deed me denken aan een foto in een oud boekje van mijn ouders: 'Hardinxveld-Giessendam in Grootmoeders tijd'. Het is alsof de foto jouw relaas weergeeft. Alleen komt hij niet uit Giessendam, maar uit Giessen-Oudekerk. Daar werd Jan van Wijnen wegens huurschuld met zijn gezin op straat gezet. Jan handelde in kippen-, konijnen- en mollenhuiden, wat blijkbaar te weinig opleverde. Zijn huurbaas werd IJzeren Jan genoemd. Die bijnaam zegt genoeg. Bij de foto staat:

'De familie Van Wijnen kampeerde achter horden en vloerkleden langs de weg, onder slechte weersomstandigheden (het was najaar). Toen dominee Van Voorthuizen één van de kinderen - lijdend aan Sint Vitusdans - in huis had opgenomen, kwam ook het volk in beroering'.

Vrouwen met 'schorten vol biggels' en boze mannen bekogelden de hofstede van IJzeren Jan met stenen. Op de foto kun je rechts het vernielde raam van de boerderij zien. De mensen zijn niet de gezinsleden van de onfortuinlijke Jan van Wijnen, maar buurtbewoners. Links bij de hondenkar staat een bakkersknecht.

Crisisopvang
De tijden zijn veranderd, maar gezinnen die het niet redden zijn er nog steeds. Afgelopen woensdag (21 maart 2012) meldde dagblad Trouw: 'Meer kinderen kloppen aan bij crisisopvang. Het aantal kinderen dat noodgedwongen in een opvangcentrum woont, stijgt flink. (…) Ook komen steeds meer complete gezinnen met meerdere kinderen op straat te staan. Zij kunnen vaak huur of hypotheek niet meer betalen.'
De Tweede Kamer sprak woensdag over maatschappelijke opvang.

Je achterkleindochter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...